Ajax maakt statement: Onana sluit aan bij beloftenploeg

2 september 2021 – André Onana mag op zaterdag 4 september weer meetrainen. Zijn schorsing zit er twee maanden later op, maar de kans lijkt nihil dat hij nog wedstrijden gaat spelen in de Johan Cruijff ArenA. De doelman moet namelijk eerst aansluiten bij Jong Ajax. Overigens is een terugkeer naar de hoofdmacht nog wel een optie, maar hij begint onderaan de pikorde.

Ajax maakt statement: Onana sluit aan bij beloftenploeg

De Amsterdammers haalden deze zomer routinier Remko Pasveer en Jay Gorter om de concurrentie met Maarten Stekelenburg aan te gaan. Drie keepers is voldoende, stelt de directeur voetbalzaken op de website van de regerend landskampioen. "Wij hebben besloten dat Andre de keeperstraining en teamtrainingen zal beginnen bij Jong Ajax. Nu is de vraag of hij een plekje in de A-selectie kan verdienen. We zijn verder gegaan zonder hem en hebben al twee keepers gehaald tijdens zijn schorsing. Daar zitten getalenteerde en ervaren keepers bij."

"Het team is al begonnen aan het seizoen en zit nu middenin het proces van teambuilding", besluit de beleidsbepaler over de doelman, die in 2014 van FC Barcelona naar Ajax kwam. De afgelopen jaren groeide hij in Amsterdam uit tot een van de beste keepers van de wereld, maar door de dopingschorsing staat hij al maanden buitenspel. De sluitpost mocht niet eens bij de club trainen en vertrok daarom naar het Spaanse Salou, waar hij met een individuele trainer aan de slag ging.

Ondanks dat hij honderden kilometers verderop zat, bleef hij onderwerp van gesprek. Onana heeft namelijk nog maar een eenjarig contract en wil sowieso niet verlengen. De club wilde hem deze zomer verkopen, maar de doelman hield zelf een transfer van Olympique Lyon tegen omdat hij hoopte op een grotere club. Die kwam niet, waardoor hij sowieso tot de winter in de Nederlandse hoofdstad blijft. Of hij de komende tijd nog een serieuze kans krijgt onder trainer Erik ten Hag zal moeten blijken. Hij begint in ieder geval bij het tweede elftal.

De Amsterdammers haalden Onana in 2014 op bij FC Barcelona, waarna hij in het seizoen 2016/2017 eerste doelman werd in de Johan Cruijff Arena. In de seizoenen die daarop volgden groeide de Kat uit Kameroen uit tot een uiterst betrouwbare goalie, maar in februari vorig jaar legde hij een positieve dopingtest af. Daardoor kwam Maarten Stekelenburg in het doel terecht.

Ajax

gerelateerd