Schitterende goals bezorgen PSV ruime zege op tandeloos AZ

11 september 2021, 22:53   Bijgewerkt: 11 september 2021, 23:01

PSV heeft ook zijn vierde competitiewedstrijd weten te winnen. Hoewel de Eindhovenaren op bezoek bij AZ zeker niet hun beste wedstrijd van het seizoen speelden, waren ze met 0-3 te sterk voor de nummer drie van vorig seizoen. Olivier Boscagli, met een geweldige knal van afstand, Yorbe Vertessen en Ritsu Doan verzorgden de Eindhovense productie. De Alkmaarders probeerden het wel, maar waren aanvallend onmachtig. Pascal Jansen heeft dus nog veel werk te verrichten.

De rentree van Owen Wijndal was een fijne opsteker voor Jansen. De trainer van AZ kon in de eerste wedstrijden van dit seizoen geen beroep doen op zijn linksback, die met een blessure aan de kant stond. Zaterdagavond maakte hij dus zijn comeback. Er was meer goed nieuws voor Wijndal, want hij is de nieuwe aanvoerder van AZ. Hij neemt de band over van de naar Atalanta Bergamo vertrokken Teun Koopmeiners. Als vervanger hadden de Alkmaarders graag willen shoppen bij SC Heerenveen, waar ene Joey Veerman al een tijdje furore maakt.

De Friezen wilden hem echter niet laten gaan. Althans, niet voor het bedrag dat AZ voor hem wilde betalen. Niet Veerman, maar Jordy Clasie speelde daardoor op de positie van Koopmeiners. PSV zal niet erg gemaald hebben om het vertrek van Koopmeiners, die vorig seizoen drie keer trefzeker was tegen de Eindhovenaren. Roger Schmidt kon in Alkmaar, waar PSV in 2018 voor het laatst wist te winnen, wel een beroep doen op Cody Gakpo, maar niet op Ibrahim Sangaré. De Ivoriaan keerde niet helemaal fit terug van de Ivoriaanse nationale ploeg.

Beide ploegen lieten er vanaf het begin geen gras over groeien. De spelers zaten elkaar dicht op de huid en lieten de bal in een hoog tempo rondgaan. Dat leidde na tien minuten tot de eerste, serieuze kans van de wedstrijd. Die was voor AZ. Zakaria Aboukhlal gaf de bal goed voor, maar Vangelis Pavlidis kon zijn voet er net niet tegenaan zetten. Daar kwam PSV goed weg. Zulke kansen mag je eigenlijk niet laten liggen, zeker niet tegen PSV. Dat bleek, want aan de andere kant was het wel raak. Boscagli, bij afwezigheid van Sangaré middenvelder, haalde verwoestend uit van afstand: 0-1.

AZ was duidelijk even geschrokken van die afstand knal, maar was tien minuten later wel dicht bij de gelijkmaker. Fredrik Midtsjö, na het vertrek van Koopmeiners dé man op het Alkmaarse middenveld, spleet met een schitterende pass de defensie van PSV open, maar Jesper Karlsson beloonde die niet met een treffer. Aan de andere kant bleef het oppassen geblazen voor AZ. De bezoekers kwamen er een aantal keer heel vlot uit. Verwonderlijk was het niet dat Gakpo bij bijna al het Eindhovense gevaar betrokken was. De vleugelspeler trok zijn vliegende start van het seizoen onlangs door bij Oranje en blaakt dus van het zelfvertrouwen.

Gescoord werd er niet meer in de eerste helft, waardoor PSV ging rusten met een 0-1 voorsprong. AZ wist dus wat het te doen stond in de tweede helft. Maar wie rekende op een Alkmaarse storm, kwam bedrogen uit. AZ had weliswaar veel meer de bal dan PSV, maar deed daar heel weinig mee. Een individuele actie die Calvin Stengs vaak in huis had of een splijtende pass waarmee Koopmeiners een defensie vaak open wist te breken, kwamen er niet van hun vervangers. De Alkmaarders waren aanvallend onmachtig, en keken na zeventig minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Invaller Vertessen hield Bruno Martins Indi van de bal en schoot vervolgens knap raak.

Het is niet dat AZ het helemaal niet probeerde. De Alkmaarders beleefden gewoon een avond waarop het allemaal niet lukte. Zonder groots te spelen hield PSV dus eenvoudig stand. Het liep in de slotfase zelfs nog uit naar 0-3. Doan, ook een invaller, dribbelde naar binnen den schoot vervolgens bijzonder fraai raak. Een pijnlijke nederlaag dus voor AZ, in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. PSV behoudt daarentegen zijn perfecte status en klimt weer over Ajax heen. Komende week komen beide ploegen in actie in Europa.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Peter Vindahl 5.5, Aslak Witry 5, Pantelis Hatzidiakos 6, Bruno Martins Indi 5.5, Owen Wijndal 6 (72. Yukinari Sugawara -), Fredrik Midtsjö 7, Jordy Clasie 5.5 (Tijjani Reijnders -), Dani de Wit 6, Zakaria Aboukhlal 5.5 (72. Hakon Evjen -), Vangelis Pavlidis 5 (67. Albert Gudmundsson 6), Jesper Karlsson 5.5 (81. Ernest Poku -)

PSV: Joël Drommel 6.5, Philipp Mwene 6, André Ramalho 7, Armando Obispo 6.5, Philipp Max 6.5, Marco van Ginkel 6 (61. Érick Gutiérrez 6), Olivier Boscagli 7.5 (86. Jordan Teze -), Mario Götze 5.5, Noni Madueke 5 (55. Ritsu Doan 6), Eran Zahavi 5 (Bruma 6), Cody Gakpo 6.5 (61. Yorbe Vertessen 6)

Man of the match: Olivier Boscagli

* spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen