Gitzwarte Gelderse derby: 'Anders is het wachten op doden'

18 oktober 2021 – Het liep rondom NEC - Vitesse compleet uit de hand. Na afloop van de Gelderse derby zochten fans van de thuisploeg de confrontatie met de politie. Volgens de politie werden zij onder andere met boomstronken en stenen bestookt. Ook werd een politiebusje compleet gesloopt. Ruim twintig personen zijn aangehouden. Het is nu de vraag of er in de toekomst nog supporters van de bezoekende club welkom zijn bij de Gelderse derby.

Gitzwarte Gelderse derby: 'Anders is het wachten op doden'

De supportersbussen van Vitesse keerden pas tweeënhalf uur na het eindsignaal terug naar Arnhem. Tijdens het feestje met de Vitesse-spelers waren de Arnhemse fans al ontsnapt aan een ramp toen de tribune ineens naar beneden zakte. "Ik heb een bizarre dag meegemaakt van een derby die ik mij anders had voorgesteld", zegt NEC-directeur Wilco van Schaik bij Studio Voetbal. "Ik had er veel over gehoord, maar het loopt gitzwart af als je ziet wat er allemaal gebeurd is."

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is boos en teleurgesteld. Hij stelt een onderzoek in. Of het de laatste keer is dat er uitpubliek welkom is, wilde Bruls niet zeggen. "Er zijn ernstige zaken gebeurd, die even ernstig geëvalueerd zullen worden door mij in samenwerking met politie en justitie", zegt de burgemeester tegen De Gelderlander.

Lees ook: NEC-fans gooien vuurwerk en stenen naar politie en slopen bus

Voor Valentijn Driessen is het duidelijk: hij pleit voor een leeg uitvak, net als bij De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord.  'Spelers, trainers en bestuurders doen nauwelijks tot niets om de toenemende agressie de kop in te drukken of het opgefokte sfeertje te veroordelen', schrijft Driessen in zijn column voor De Telegraaf. 'Ook voor de journalistiek is een rol weggelegd. Voor opruiende en ophitsende artikelen gevoed door anonieme bronnen mag geen plaats zijn. Het geweld loopt intussen zodanig de spuigaten uit, dat het een kwestie van tijd is voordat er meer valt te betreuren dan een zwaargewonde. (...) Wellicht schrikt het publiek bij andere derby's af om zich te misdragen. Anders is het wachten op doden.'

Eredivisie

gerelateerd