Deskundige: "Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden"

19 oktober 2021, 00:01

De ingestorte tribune in het Gofferstadion geeft stof tot nadenken. Zijn supporters in stadion wel zo veilig als we denken? Het zou volgens Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, het beste zijn als hossen wordt verboden. "Maar ik zie dat niet zomaar gebeuren. Hoe verstandig is een voetbalsupporter die aan het feesten is? Je loopt ook het risico dat ze het door een verbod expres wel gaan doen", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

In het stadion van NEC stortte zondag na afloop van de Gelderse derby het onderste deel van het uitvak in terwijl supporters van Vitesse uitzinnig op en neer sprongen. Pasterkamp stelt dat onder zijn collega's algemeen bekend is dat het gevaarlijk is als supporters op hetzelfde ritme hossen. "Om dat te voorkomen, wordt in stadions ook vaak rustige muziek gedraaid na een overwinning. We Are The Champions bijvoorbeeld. Tegen samen springende mensen zijn weinig constructies bestand. Uiteindelijk kan alles kapot."

Aan de hand van de beelden ziet Pasterkamp geen indicatie van achterstallig onderhoud. "Je ziet op de beelden ook trilling ontstaan in de vloer, dat is op zich goed. Wel is het zo dat constructeurs nooit meer wapening in hun vloeren aanbrengen dan volgens de regels nodig is. Puur vanwege hun winstmarge. Vloeren voldoen meestal net aan de gestelde norm", zegt hij. In 2012 zijn de normen strenger geworden, maar het stadion van NEC is al 21 jaar oud.

De KNVB gaat feestpartijen bij supporters vooralsnog niet ontmoedigen. "Stadions zijn ervoor om gebruikt te worden als stadions", laat een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond weten. "Dus supporters moeten daar feest kunnen vieren. Je kunt moeilijk zeggen dat iedereen op zijn stoel moet blijven zitten." Volgens de bond is de veiligheid van de constructies een verantwoordelijkheid van de club en gemeente.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen