Weghorst speelde rol in vertrek Van Bommel bij VfL Wolfsburg

26 oktober 2021 – Mark van Bommel (44) werd afgelopen weekend ontslagen als coach van VfL Wolfsburg. De slechte prestaties in de laatste weken werden de Nederlander fataal bij de Bundesliga-club. De Duitse voetbalexpert Erik Meijer denkt tegenover 1Limburg dat de verhoudingen waren verstoord bij die Wölfe.

Weghorst speelde rol in vertrek Van Bommel bij VfL Wolfsburg

Technisch directeur Jörg Schmadtke grijpt direct in als de verhouding tussen de spelers en de trainer niet goed is. "Ik vermoed dat er onvrede is geweest over de manier van spelen ten opzichte van de vorige trainer", aldus Meijer, die daarmee doelt op voorganger Oliver Glasner, die niet alleen beter presteerde, maar dat ook nog eens deed met beter en aanvallend voetbal.

Door een slechte onderlinge relatie met Schmadtke moest Glasner toch vertrekken in de zomer, maar Van Bommel kon zijn schoenen niet vullen. "Ik denk dat het begon met het buiten de basiself houden van Wout Weghorst", aldus Meijer. "Vorig jaar waren er ook hele goede resultaten. Daarnaast wisselde hij een keer teveel tijdens een bekerwedstrijd, waardoor ze werden gediskwalificeerd."

Slechte relatie met Weghorst
Lothar Matthäus kwam tegenover Sky Sports tot dezelfde pijnlijke conclusie. "Van Bommel was een deel van zijn selectie kwijtgeraakt", aldus de oud-international over de verstoorde verhoudingen bij VfL Wolfsburg. "Wanneer een coach de band met zijn selectie verliest, is zijn relatie met de invloedrijke spelers meestal verstoord. Niko Kovac had een slechte relatie met Thomas Müller in München en Mark van Bommel verloor de band met Weghorst in Wolfsburg." Volgens hem hadden de Nederlanders allesbehalve een goede relatie.

"Qua individuele kwaliteit is dit VfL Wolfsburg tot veel meer in staat dan de afgelopen weken is laten zien. Noch in de Bundesliga, noch in de Champions League wist Van Bommel na de goede start voldoende punten te scoren", weet Matthäus, die Domenico Tedesco, Florian Kohfeldt en Edin Terzić als goede opvolgers ziet voor de Nederlander. 

Lees ook: Afellay hard voor Van Bommel: "Kon het niet goed overbrengen"

In het Algemeen Dagblad was een beschouwing te lezen over het vertrek van Van Bommel. 'Na twee pijnlijke ontslagen is het de vraag welke trein er nog komt voor hem', schrijft journalist Maarten Wijffels, die zich hardop afvraagt of de stappen niet te groot waren voor de nog jonge oefenmeester.

'Vanuit PSV onder 19 meteen hoofdcoach bij de club. Een Duitse Champions League-deelnemer als tweede job. Dan is het afbreukrisico ook groot. Want: welke relevante ervaring als manager brengt hij nou eigenlijk al mee? Hoeveel bagage bij het aansturen van mensen, vooral als er een paar keer níet gewonnen wordt?', aldus Wijffels, die uitlegt dat trainers met een minder groot verleden als speler, zich makkelijker kunnen verplaatsen in mindere spelers en om die reden soms zonder ervaring wél succesvol kunnen zijn.

Bundesliga

gerelateerd