Van Basten mist verantwoordelijkheid bij leiders Oranje

14 november 2021 – Marco van Basten lette tijdens het pijnlijke gelijkspel van het Nederlands elftal tegen Montenegro in het bijzonder op de dragende krachten van de ploeg. Hij hoopte daarbij dat zij op de momenten dat het niet liep de leiding zouden nemen, maar werd teleurgesteld.

Van Basten mist verantwoordelijkheid bij leiders Oranje

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

In zijn betoog in Rondo wees Van Basten onder meer op de interviews van Virgil van Dijk en Memphis Depay na afloop van de wedstrijd. "Ik hoor Van Dijk zeggen: 'ik weet het ook niet'", begon hij. "Daarna zegt Depay: 'misschien dat we meer moeten aanvallen'." Van Basten erkende dat bondscoach Louis van Gaal er verantwoordelijk voor is dat de neuzen dezelfde kant op staan, maar wilde niet alleen op de trainer wijzen.

"Er is een verschil tussen wat er nu gebeurt en wat er vroeger gebeurde", ging Van Basten verder. "Een speler nam toen veel meer verantwoordelijkheid. Tegenwoordig is het de trainer die moet zeggen wat er gedaan moet worden. Gebeurt er wat anders, dan weten ze niet meer wat ze moeten doen." Specifiek wees Van Basten Van Dijk, Memphis, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum aan als 'de leiders'. "Zij moeten het samen regelen, maar na afloop hoor ik alleen: 'ik weet het niet'."

Aan tafel zat ook Ruud Gullit, die als assistent-trainer met veel van de huidige internationals gewerkt heeft. Hij herkende zich in het verhaal van Van Basten. "Ik heb een keer een bespreking gehad met deze jongens en daar vroeg ik: 'hoe zou je nou het liefst willen spelen?' Dan krijg je het antwoord: 'dat bepaalt de trainer'. Dat is een beetje de tendens. Zo zijn ze ook opgeleid", concludeerde Gullit tot slot. 

Lees ook: 'Van Gaal sloeg het WK-ticket uit handen van zijn ploeg'
Lees ook: Van Hanegem is hard voor Oranje en schaart zich achter Van Dijk

Oranje

gerelateerd