Historisch bekerduel in Frankrijk: welk sprookje duurt voort?

9 februari 2022, 15:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Bekerwedstrijden zijn duels op zich. De vorm van de afgelopen weken is niet belangrijk, de divisie telt niet mee. Wie er ook tegen elkaar spelen, altijd is er de kans op een stunt. Clichés, maar elk seizoen blijken ze te kloppen. In Frankrijk hebben twee clubs uit Championnat National 2, het vierde niveau, zich weten te plaatsen voor de kwartfinale: Bergerac en FC Versailles. Sterker nog, de ploegen moeten het tegen elkaar opnemen. Nooit eerder vochten twee clubs van dat niveau tegen elkaar voor een halve finale-ticket.

Overigens is het niet zo dat er woensdagavond om 18.30 uur slagers, bakkers, metselaars en bankieren op het veld verschijnen. Ook in de Franse vierde klasse is het overgrote deel van de spelers profvoetballer. Waar Bergerac veel spelers heeft uit de eigen regio, is Versailles breder georiënteerd. De ploeg haalde dit seizoen maar liefst vijftien nieuwe spelers op, al was bijna iedereen transfervrij. Dat spelers graag de stap maken naar het ambitieuze Versailles heeft met een investeerder te maken. Daardoor is het budget van de noord-Franse club meer dan twee keer zo groot is als van de tegenstander: 2,5 miljoen euro tegenover 1,1 miljoen.

FC Versailles

Versailles zal bij de meeste mensen bekend in de oren klinken, maar niet door het voetbal. De stad, onder de rook van Parijs, was de plaats waar Duitsland werd aangewezen als schuldige van de tweede wereldoorlog. Een belangrijke plaats in de geschiedenis van Europa, maar inmiddels kijkt de gehele stad naar de toekomst: vanavond welteverstaan, wanneer de bekerkraker op het programma staat.

De club kende een reeks wedstrijden langs onbekende ploegen voor de meeste Nederlanders. Lumbres, AS Poissy, Sarre Union en La Roche Vendée werden uitgeschakeld, waarna de ploeg in de achtste finale gekoppeld werd aan Toulouse. Dat duel werd met 0-1 gewonnen van de koploper uit de Ligue 2. Een knappe overwinning, al stond de tegenstander al snel met tien man na een rode kaart. Daar zal niemand in en rond Versailles zich druk om maken. Het belangrijkste is dat het bekersprookje nog voortduurt.

Bergerac

'Bergerac, Stad van Kunst en Geschiedenis', kopt het plaatselijke toeristenkantoor op de website. Maar ook daar, circa honderd kilometer naast Bodeaux, wordt nu niet naar het verleden gekeken. Alles draait om de wedstrijd van de plaatselijke voetbalclub. Deze kwartfinalist kende een moeilijkere route in het bekertoernooi. De ploeg wist twee clubs uit de Ligue 1 uit te schakelen: Metz en Saint-Étienne. Waar eerstgenoemde ploeg werd verslagen na strafschoppen, werd de hekkensluiter van het hoogste niveau met 1-0 aan de kant gezet.

Wat opvalt is dat de ploeg geen enkele tegentreffer om de oren heeft gekregen in het bekertoernooi in vijf wedstrijden. Deze club moet het dan ook niet hebben van het sierlijke voetbal. Degelijkheid en defensieve stabiliteit blijkt hier de sleutel tot succes. Ook in de competitie kreeg de ploeg in zeventien wedstrijden slechts negen doelpunten tegen.

Strijd tussen tegenpolen

Stéphane Masala is lovend over de Bergerac. De trainer wist in 2018 de finale van de Coupe de France te halen met Les Herbiers, dat destijds een derdeklassers was. Nu zit zijn ploeg in dezelfde competitie als Bergerac. "Het is heel moeilijk om kansen tegen ze te creëren. Hun vermogen om alles achterin dicht te houden, is bewonderenswaardig", vertelt hij aan Franceinfo. "Versailles heb ik ook in de gaten gehouden. Zij voetballen aanvallend, erg interessant en leuk om naar te kijken. Ik ben benieuwd naar de krachtsverhoudingen, omdat het zulke verschillende stijlen zijn."

Masala zal ongetwijfeld niet de enige zijn, die het bekerduel nauwlettend in de gaten gaat houden. Wat sowieso duidelijk is, is dat een van de twee clubs verder mag dromen. Monaco is al door naar de halve finales. OGC Nice en Olympique Marseille en Nantes en Bastia strijden om de andere twee tickets.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen