5 conclusies na de eerste Oranje-week richting het WK

30 maart 2022, 07:32

Het Nederlands elftal heeft de eerste voorbereidende week richting het WK voetbal van komende zomer achter de rug. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal boekte zaterdagavond een 4-2 overwinning op Denemarken en speelde dinsdagavond met 1-1 gelijk tegen Duitsland. FCUpdate.nl zet vijf conclusies na een volledige week Oranje op een rij.

Keepersprobleem nog niet verdwenen

'Dit kan jouw week worden, Mark', hoorde doelman Flekken toen hij vorige week arriveerde in Zeist voor zijn eerste week als basisspeler bij Oranje. Tegen Duitsland toonde hij met goed meevoetballen aan waarom bondscoach Louis van Gaal het in hem ziet zitten, maar met drie tegentreffers liet hij geen onuitwisbare indruk achter. Vooral bij de treffers tegen Denemarken ging Flekken niet vrijuit. Omdat Jasper Cillessen en Justin Bijlow maar blijven kwakkelen met hun vorm, had Flekken een vaste basisplaats kunnen veroveren. Hij zal de twijfel echter niet hebben weggenomen.

Nog te kwetsbaar achterin

Bergwijn grijpt zijn kans

Veel fans verwachtten dat Van Gaal naast Memphis Depay in de voorhoede voor Donyell Malen of Arnaut Danjuma zou kiezen, maar het was uiteindelijk Steven Bergwijn die verrassend genoeg het vertrouwen kreeg. Zijn gelijkmaker tegen Duitsland volgde op twee treffers tegen Denemarken, waarmee de aanvaller van Tottenham Hotspur zich als ideale aanvalspartner van Memphis ontpopte. Opvallend was dat Danjuma, ondanks zijn topvorm bij Villarreal, vooralsnog nauwelijks in de plannen voorkomt.

Lees ook: de beoordelingen van het Nederlands elftal

Uitblinkers van laatste maanden naar de bank

Niemand is onder Van Gaal verzekerd van een basisplaats, zo bleek deze week. Jarenlang overlegde Georginio Wijnaldum uitstekende cijfers in Oranje, maar de bondscoach posteerde de middenvelder van Paris Saint-Germain vanwege een gebrek aan vorm op de bank. Datzelfde gold voor Davy Klaassen, die met zijn treffers juist van grote waarde was in de WK-kwalificatie. Voor Klaassen lijkt de systeemwissel niet goed uit te pakken: achter de twee spitsen geeft Van Gaal het liefst de voorkeur aan een creatieve speler, terwijl Klaassen meer een 'lopende' tien is.

Basisplaats bij club niet meer noodzakelijk

Waar er normaal gesproken bij Oranje vooral gekozen wordt voor spelers met een basisplaats bij hun club, lijkt dat onder Louis van Gaal overboord te zijn gegooid. Zeker in de voorhoede zijn er weinig opties als een basisplek een voorwaarde is. Tegen Denemarken en Duitsland stonden Memphis (FC Barcelona), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Donyell Malen (Borussia Dortmund) in de basis. Zij zijn echter lang niet altijd zeker van speeltijd bij hun werkgever. Desondanks besloot Van Gaal om zijn pupillen wel het vertrouwen te geven en dat werd vooral door Bergwijn terugbetaald.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen