Feyenoord houdt uitzicht op geschiedenis en haalt halve finale

14 april 2022, 22:53   Bijgewerkt: 14 april 2022, 23:34

Feyenoord heeft donderdagavond de halve finale van de Conference League bereikt. De Rotterdammers wonnen mede dankzij twee doelpunten van Cyriel Dessers op bezoek bij Slavia Praag (1-3), dat de bezoekers een handje hielp bij een aantal treffers. Omdat Orkün Kökcü voor de pauze ook in de mist ging, was de eindbalans voor de ploeg van Arne Slot terecht zeer positief. Daarmee is er nog altijd uitzicht om historie te schrijven in deze eerste editie van dit toernooi.

Na de spectaculaire 3-3 in Rotterdam van vorige week wist Feyenoord wat het te doen stond: winnen in Praag. Trainer Slot moest het wel stellen zonder Guus Til. De van Spartak Moskou gehuurde middenvelder was vooral aan het begin van het seizoen goud waard in Europa, met zes doelpunten in evenveel wedstrijden in de kwalificatie voor de Conference League, maar raakte afgelopen weekend in het Eredivisieduel met Heracles Almelo (1-4 winst) geblesseerd aan zijn knie. Jens Toornstra was op het middenveld zijn vervanger. Ook Luis Sinisterra viel in de wedstrijd tegen Heracles uit, maar was voldoende hersteld om tegen Slavia weer in de basis te starten. De Colombiaan de voorhoede met Reiss Nelson en Cyriel Dessers. Laatstgenoemde kreeg wederom de voorkeur boven Bryan Linssen. Bij Slavia viel vooral de doelman op, Ondrej Kolar werd geslachtofferd voor zijn weifelende optreden in De Kuip, voor hem in de plaats mocht Ales Mandous starten.

Slavia zette direct de knop om en drong Feyenoord ver terug. Het kreeg uiteindelijk hulp van Orhan Kokcü, die veel te zacht terug speelde op Marciano. Traoré was veel eerder bij de bal dan de Israëlische doelman, omspeelde hem en maakte zo binnen vijftien minuten gelijk. De wedstrijd ontbrandde nu volledig, overal op het veld werd door beide teams om elke meter gestreden en hoewel er regelmatig spelers naar de grond gingen kon scheidsrechter Aytekin de kaarten lange tijd op zak houden. Tot hele grote kansen konden beide elftallen echter lange tijd niet komen, tot Feyenoord in de laatste minuten een aantal keer gevaarlijk kon worden. Dessers stuitte van dichtbij op de doelman, en in de rebound kon Kokcü zijn fout bijna goed maken, maar wist Slavia de bal naast te werken. De daaropvolgende corner belandde voor de voeten van Reiss Nelson, maar de huurling van Arsenal kon zijn volley van dichtbij niet tussen de palen mikken. En dus zochten beide elftallen met een 1-1 ruststand de kleedkamers op.

Met twee ongewijzigde elftallen begon Feyenoord beter aan de tweede helft. Tot grote kansen kwam het evenwel niet, maar het spel aan de bal oogde rustiger en Slavia kon niet bij Marciano in de buurt komen. Tegenvaller was wel het uitvallen van aanvoerder Toornstra, die tien minuten na rust de strijd moest staken. Patrik Walemark loste hem af. Omdat het op geheel eigen kracht niet lukte, mocht Feyenoord daarna doelman Mandous dankbaar zijn. Onder druk van Dessers was zijn pass op Ousou veel te kort. Dessers kon overnemen, zette de doelman op het verkeerde been en schoot de 1-2 binnen.

Met de hernieuwde voorsprong op zak kon Feyenoord Slavia enigszins laten komen, de Tsjechen wilden ook wel maar kwamen niet verder dan wat schoten uit de tweede lijn. In dit soort gevallen kunnen de Rotterdammers gelukkig ook nog terugvallen op de individuele klassen van Sinisterra. De verder weinig zichtbare Colombiaan werd een kwartier voor tijd diep gestuurd door Jorrit Hendrix, die even eerder voor Nelson was ingevallen, en kon Mandous in de korte hoek verschalken.

Lees ookFeyenoord op Rapport: twee duidelijke uitblinkers in Praag

Het verzet van Slavia Praag was hiermee wel gebroken en Feyenoord kon het duel rustig uitspelen. Kacaraba moest er in blessuretijd nog met rood van af, nadat hij Kokcü in doorgebroken positie onderuit haalde. Diens vrije trap kon Mandous echter niet verontrusten. En dus won Feyenoord na de 3-3 in eigen huis met 1-3 van Slavia Praag, en gaat het door naar de halve finale van het allereerste toernooi om de Conference League.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen