Het jaar van Vitesse: Europees succes, matig in de Eredivisie

19 mei 2022, 14:45

Vitesse gaat donderdagavond op bezoek bij FC Utrecht voor de eerste ronde van de play-offs voor Europees voetbal. De Gelderse club hoopt het seizoen met een ticket voor de voorrondes van de Conference League goed af te sluiten, aangezien het verder een zéér wisselvallig seizoen was voor de Arnhemmers.

Het succes in Europa heeft trainer Thomas Letsch dit seizoen gered. In de competitie was het namelijk niet goed genoeg wat Vitesse heeft laten zien. Ondanks een zesde plek, wat gezien de kwaliteiten van de selectie niet eens zo verkeerd is, was het dit jaar veel te wisselvallig bij de Arnhemse club, die vorig seizoen met de vierde plaats Europees voetbal behaalde. 

Vooral in de laatste maanden ging het mis. Vitesse werd, ondanks een uitstekende wedstrijd in Rome, uitgeschakeld door Feyenoord-opponent AS Roma, waarna het hard bergafwaarts ging. De equipe van Letsch ging onder meer onderuit tegen RKC Waalwijk, AZ, Sparta Rotterdam en Willem II. Het was typerend voor het seizoen van de Arnhemmers, die in wedstrijden tegen laagvliegers veel te vaak kostbare punten laten liggen.

De grote vraag is waarom Vitesse in de Eredivisie zoveel onnodige punten heeft verspeeld. Gezien het succes in Europa zal de reden grotendeels te maken hebben met motivatie, fitheid en concentratie. De spelers hebben bewezen zich op Europees niveau mee te kunnen, maar lieten zich in de competitie meermaals te makkelijk aftroeven. Voor Thomas Letsch een punt om het volgende seizoen mee aan de slag te gaan, aangezien hij als trainer moet zorgen dat zijn ploeg de wedstrijden in de competitie op een zelfde soort manier in moet gaan als de wedstrijden in de competitie.

Succesvolle Europese campagne

Op Europees niveau zette de club zich echter op de kaart. In de groepsfase van het toernooi speelde de nummer zes van de Eredivisie prima wedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Stade Rennes, terwijl het in de knock-outfase dicht bij het uitschakelen van het Italiaanse AS Roma was. Een late treffer van Tammy Abraham zorgde ervoor dat het Europese 17 maart eindigde.

Het was een verschil tussen dag en nacht van wat Vitesse in de Conference League en in de Eredivisie heeft laten zien, maar de Gelderse club heeft nog altijd de kans om het seizoen op een waardige manier af te sluiten. Daarvoor moet het de play-offs voor Europees voetbal gaan winnen. Gezien de vorm van de Arnhemmers in de laatste weken lijkt dat echter niet heel waarschijnlijk.

Lees meer: [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/402065/martinez-beloont-openda-voor-uitstekend-seizoen-bij-vitesse/,_blank,Martínez beloont Openda voor uitstekend seizoen bij Vitesse]

Echter is de tegenstander van donderdagavond, FC Utrecht, ook hopeloos uit vorm. De Arnhemse club hoeft daardoor niet zonder vertrouwen af te reizen naar Stadion Galgenwaard, ook mede door het gelijke spel van zondag tegen Ajax.

Loïs Openda

In die wedstrijd kwam dé absolute smaakmaker van Vitesse, Loïs Openda, twee keer tot scoren. Openda is dan ook de speler die het voor Vitesse kan gaan doen in de play-offs voor Europees voetbal. Met 18 doelpunten in de Eredivisie heeft alleen Sébastien Haller (21 goals) het beter gedaan. Zorgt de razendsnelle Belgische aanvaller ervoor dat Vitesse volgend seizoen opnieuw Europese successen kan gaan boeken?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen