'Qua mediahype sloeg de Conference League-finale echt alles'

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

28 mei 2022 – 'Als deze week iets glashelder maakte, dan is het wel dat voetbal stilaan een hoofdzaak is geworden', schrijft Sjoerd Mossou in zijn column bij het Algemeen Dagblad. De journalist reageert met verwondering op de media-aandacht die werd gegeven aan de Conference League-finale tussen AS Roma en Feyenoord. 

'Qua mediahype sloeg de Conference League-finale echt alles'

Inzetten op voetbal? Trap af op Jacks.nl en scoor een gratis bet tot €50!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

'Als Feyenoord woensdag gewonnen had van AS Roma, dan zou Jan Joost van Gangelen nu met een verbrand hoofd op de Euromast hebben gestaan, en anders wel op het dak van het Maasgebouw, live in gesprek met de hond van Jens Toornstra', grapt Mossou. ESPN, de werkgever van Van Gangelen, maakte er een grote show van. 'ESPN had in dat geval definitief een wereldrecord gevestigd: 126 uur onafgebroken liveverslag van één voetbalwedstrijd, inclusief de voor- en nabeschouwing van de huldiging, en daar weer de analyse van.' 

Maar ESPN was natuurlijk niet het enige medium dat uitgebreid stilstond bij de eerste Europese finale van Feyenoord sinds 2002. 'Deze krant (Algemeen Dagblad, red.) had vermoedelijk een speciale bijlage gemaakt, waarin niet alleen de hond van Toornstra zou zijn geïnterviewd, maar ook de cavia van Rinus Israel en de Schotse vouwoorkat van Arne Slot. Bij Khalid & Sophie was ome Wim van der Linden uit Pijnacker aangeschoven, de enige nog levende Feyenoord-supporter in Tirana die – om onverklaarbare redenen – nog níét voor de camera's van RTV Rijnmond, RTL Boulevard, Hart van Nederland of het Jeugdjournaal was verschenen', schrijft Mossou dan ook. 

'Ik heb best wat voetbalwedstrijden gezien in de loop der jaren, aardig wat finales ook, maar qua mediahype sloeg dit toch wel alles', stelt de journalist. 'Talkshows die speciaal voor de gelegenheid naar Rotterdam verhuisden (uiteraard met uitzicht op een brug). Oneindige doses Peter Houtman, John de Wolf en Lee Towers. Reportages over Feyenoord-supporters met hun kinderen, vader, moeder, zus of broer. Oeverloze reisverslagen vanuit Tirana.' Erg of storend vond Mossou de extreme media-aandacht voor de Conference League-finale overigens niet. Feyenoord stond voor het eerst sinds 2002 in een Europese finale en gezien de prestaties in Europa de afgelopen jaren was dat een wereldprestatie.

Ook toen Ajax in 2017 de Europa League-finale speelde en zich in 2019 op een haar na plaatste voor de eindstrijd van de Champions League wilde iedereen er wel iets over kwijt. 'Soms bekroop je het gevoel dat al die televisieprogramma's zichzelf verloren in een drang tot overcompensatie. Eindelijk konden ze laten zien dat de wereld niet per se om Ajax draait, maar heus ook – echt waar – om dat geinige Feyenoord', schrijft Mossou. 'Och, wat was die Arne Slot toch een doodnormale vent. Tjonge wat leuk, die Cyriel Dessers. Hé, kijk nou, een Feyenoord-fan met een ouderwetse krulsnor. Maar bovenal was het allemaal ongevaarlijk, luchtig volksvermaak natuurlijk. De discussie of we die Conference League nu wel of niet serieus moeten nemen, speelde nog amper een rol van betekenis.'

Inzetten op voetbal? Trap af op Jacks.nl en scoor een gratis bet tot €50!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Feyenoord

gerelateerd