Hoe staat het Engeland van Wiegman ervoor richting het EK?

4 juli 2022, 18:14   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sarina Wiegman staat voor haar eerste eindtoernooi als bondscoach van Engeland. De oud-trainster van de Oranje Leeuwinnen maakte vorig jaar de overstap naar Engelse dames, waarmee ze nu voor het eerst zal aantreden op een EK en dat ook nog eens als gastland doet. FCUpdate zet op een rijtje hoe het ervoor staat bij de ploeg van Wiegman.

Na de Olympische Spelen in 2021 zat de uitdaging bij de Oranje Leeuwinnen erop voor Wiegman. De bondscoach koos ervoor om na een aantal zeer succesvolle jaren, waarin ze onder meer het EK in eigen land won, een nieuwe klus aan te nemen. Door de Engelse voetbalbond (FA) werd de 52-jarige trainster gevraagd om bondscoach van de Nationale vrouwenploeg van Engeland te worden en na lang dubben, besloot ze daarop in te gaan. 

Sterke indruk

Engeland staat er goed op in het vrouwenvoetbal, aangezien het land op eindtoernooien vrijwel altijd goed mee kunnen komen. Dat lieten ze bij de komst van Wiegman ook direct zien, want de speelsters maakten veel indruk op de bondscoach. Wiegman was verrast door het niveau van de Engelse ploeg, die zichzelf in oefeninterlands goed presenteerden.

Zo werd er tegen Letland een krankzinnige prestatie. De equipe van de Nederlandse trainster versloeg de Letten met maar liefst 20-0 (!). De laatste maanden loopt het sowieso prima bij de Engelse vrouwenploeg. In de WK-kwalificatie werden alle wedstrijden, zo nu en dan ook met ruime cijfers, gewonnen. Na de zege was ook de stemming bij Wiegman euforisch.

"Dit was ook een echte teamprestatie, gaf ze na afloop van het duel aan tegenover de Britse pers. "Natuurlijk, de tegenstander was niet best, het verschil in niveau was heel groot. Maar dan moet je nog wel zelf de wedstrijd maken en blijven gaan. Dat hebben we gedaan, tot en met de laatste minuut bleven we met de juiste energie voetballen. Dat vind ik behoorlijk indrukwekkend."

Blessures

Echter kampt de in Den Haag geboren bondscoach ook met problemen. Wiegman heeft noodgedwongen sterkhouder Steph Houghton buiten de selectie moeten laten. De 34-jarige verdedigster was in de afgelopen acht seizoen de aanvoerster van de Engelse dames en had een belangrijke rol in het leiding geven en het aansturen van de defensie.

Houghton is sinds januari uitgeschakeld wegens een achillespeesblessure, waardoor ze momenteel niet fit genoeg is om deel te nemen aan het EK: "Het was een moeilijke beslissing, maar ze is gewoon niet klaar voor het spelen van wedstrijden", gaf Wiegman eerder deze week aan tegenover de Engelse pers. "Het is jammer, want ze is zo'n grote speelster en ze heeft zo'n grote impact gehad op het spel van Engeland. Natuurlijk was ze zeer, zeer teleurgesteld."

Lees ook: EK-selectie Leeuwinnen: géén Van de Sanden en Van Es

Het is een flinke tegenvaller midden in de voorbereiding op het EK, al hadden de Britten wel rekening gehouden met de afwezigheid van de verdedigster. Op 7 juli zal Wiegman met haar formatie het EK Voetbal in Engeland aftrappen op Old Trafford als gastland. Oostenrijk is dan de tegenstander. In Poule A treft Wiegman daarnaast Noorwegen en Noord-Ierland.

Domper in privésfeer

De resultaten van de Engelse voetbalsters in aanloop naar het EK zijn goed, maar de voorbereiding is voor Wiegman zwaar verlopen. De trainster is tijdens het trainingskamp haar zus verloren, waardoor ze terug naar Nederland is gevlogen. Toen Wiegman terug kwam bij de Engelse nationale ploeg kreeg ze direct steun. Tijdens de interland tegen België (1-0 winst) werd er ter nagedachtenis aan haar zus met rouwbanden gespeeld.

"Ze hebben me zo fantastisch gesteund, gaf Wiegman na afloop van de gewonnen oefeninterland aan. "De aanvoerders kwamen naar me toe en vroegen of ze met rouwbanden mochten spelen om mij te steunen. Ze zijn zulke geweldige mensen en het laat zien hoe hecht we zijn in dit team, inclusief de complete staf. Het was een geweldig gebaar en ik weet zeker dat mijn zus trots zou zijn geweest".

Ondanks de lastige periode voor Wiegman is er op het sportieve vlak weinig aan te merken bij de Engelsen. Daardoor lijkt de formatie van de Nederlandse trainster ook de favoriet in Groep A. Van de drie tegenstanders in de groepsfase lijkt Noorwegen de sterkste opponent te zijn. Op de FIFA ranglijst staan de Noorse vrouwen op een elfde plek, terwijl Engeland achtste staat. Oostenrijk volgt met een 21e plek, terwijl Noord-Ierland helemaal aan de onderkant van de ladder te vinden is. Dit land staat op een 47e plek, waardoor Engeland niet kan spreken van een zeer lastige poule.

Wiegman lijkt haar eerste eindtoernooi met Engeland op dezelfde manier aan te vliegen als bij Oranje. Met haar ploeg speelt ze in een 4-2-3-1 systeem. Het is vergelijkbaar op de manier hoe Wiegman bij Oranje te werk ging. Met snelle buitenspelers, een veel scorende spits en een nummer tien met diepgang hoopt de trainster de tegenstanders op het EK in eigen land het vuur aan de schenen te kunnen leggen. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen