Roord van schlemiel naar held bij EK-opening Oranje Leeuwinnen

9 juli 2022, 23:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Jill Roord heeft in het eerste duel van de Oranje Leeuwinnen de hoofdrol voor zich opgeëist. De middenvelder verdedigde bij de 0-1 niet mee waardoor Zweden op voorsprong kwam, maar zette haar fout recht door na rust de 1-1 te maken. Zo waren haar prestaties in balans, net als de wedstrijd. Oranje had het soms zwaar met Zweden, maar bood de nummer twee van de wereld ook goed partij.

Onder voormalig bondscoach Sarina Wiegman was Roord altijd de nummer twaalf, waar ze zelf flink van baalde. Maar sinds Parsons aan het roer staat bij de Leeuwinnen, is Roord een van de eersten die op het formulier wordt gezet. Bij afwezigheid van Lieke Martens als linksbuiten, en anders als rechtsbuiten. Ook in Sheffield stond ze als rechtsbuiten opgesteld, maar was ze meer in de as te vinden dan aan de rechterflank.

Op dat moment stond het al 0-1 voor Zweden, want tussen deze erg vervelende momenten voor Oranje had Jonna Andersson gescoord. Bij een voorzet vanaf rechts kwam de linker middenvelder helemaal vrij bij de tweede paal omdat  Roord niet was meegelopen. Simpel schoof Andersson de bal in de hoek. Omdat Oranje zelf nauwelijks voor de andere goal opdook, was de 0-1 een logische ruststand. Zweden was dreigender geweest en had meer rust aan de bal.

Met de pech was het gelukkig over in de tweede helft, net als met het niet meeverdedigen van Roord. Sterker nog, de hangende rechtsbuiten maakte haar fout snel na de pauze helemaal goed. Bij een door Miedema opgezette aanval kreeg Roord de bal voor haar voeten via een Zweedse voet. Roord twijfelde geen moment en knalde de bal in het doel, buiten het bereik van keepster Hedvig Lindahl: 1-1.

Bekijk hier: de beoordelingen van Oranje

Een kwartier voor tijd, vlak voor haar wissel, kreeg Roord de kans om uit te groeien tot dé vrouw van de wedstrijd. Een slimme pass van Miedema door het midden bracht haar in stelling, maar de aanname van Roord was net niet goed genoeg om tot een schot te komen. Na haar aftocht kwam Oranje nog een paar keer in het Zweedse strafschopgebied. Gevaarlijk werd Nederland echter niet meer, net als Zweden. Zo eindigde de eerste wedstrijd van Oranje op het EK in 1-1 en kan het met opgeheven hoofd op naar Portugal.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen