UEFA hangt schadeclaim supporters boven het hoofd na CL-finale

24 september 2022, 16:50

Meer dan 1700 Liverpool-supporters gaan een compensatie eisen van de UEFA naar aanleiding van de chaos die in mei ontstond rond de finale van de Champions League in Parijs. Dat schrijft The Guardian. Een tweetal advocatenkantoren zou namens de gedupeerden bezig zijn met het voorbereiden van een claim bij de Europese voetbalbond.

De fans hebben zowel fysieke als psychische klachten overgehouden aan de gebeurtenissen rond het Stade de France. "We vertegenwoordigen 1300 mensen, waarvan enkelen ribbreuken hebben opgelopen", zegt Gerard Long van de in Liverpool gevestigde firma Binghams in de krant. "Maar ook veel mensen die psychologische schade hebben geleden, ze waren in doodsangst", vervolgt hij. "Het gaat onder meer om PTSS en nachtmerries, sommigen willen nooit meer naar een Europese voetbalwedstrijd, of zelfs maar naar Frankrijk", zegt Long. De juristen vinden dat de UEFA als organisator van de finale aansprakelijk is voor de geleden schade. "Wij maken ons sterk dat de UEFA een zorgplicht had voor het welzijn van de fans die veel voor hun tickets heben betaald, maar die plicht niet is nagekomen". 

Ook Jill Paterson van advocatenkantoor Leigh Day komt aan het woord in de krant, zij vertegenwoordigen zo'n 400 benadeelden. "Wij krijgen schokkende verslagen van onze cliënten", zegt zij. "Ze zijn samengeperst bij de hekken en bovendien met traangas beschoten." Voor een deel van de fans leidde het tot zeer ongewenste flashbacks: "Zij hebben te maken gehad met de Hillsborough-ramp." Bij dat incident rond de halve finale van de FA Cup tussen Nottingham Forest en Liverpool in 1989 kwamen 97 mensen om het leven.

UEFA wil niet reageren

Beide firma's geven aan in de afrondende fase te zitten van het onderzoek naar de ongeregeldheden in Parijs. Ze werken samen met Franse juristen en zijn bezig met het schrijven van brieven aan de UEFA waarin de claims gedetailleerd worden toegelicht. The Guardian heeft de Europese voetbalbond om een reactie gevraagd, maar die gaf te kennen 'niet langer in te gaan op vragen tot het interne onderzoek naar de zaak is afgerond'. De uitkomsten daarvan worden eind november pas verwacht.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen