Pijnlijk: 'Schreuder schoot eigen ploeg na rood extra in de voet'

5 oktober 2022, 17:05

De kritiek op Alfred Schreuder daags na de vernedering door Napoli in de Champions League is niet mals. De oefenmeester van Ajax wordt vooral verweten dat hij niet op tijd ingreep. Hij besloot immers pas na ruim zeventig minuten te wisselen. En zelfs nadat Schreuder de eerste wijzigingen doorvoerde, schoot hij eigen ploeg nóg meer in de voet.

Dat concludeert Voetbal International althans in een uitgebreide analyse van het treffen tussen Ajax en Napoli van dinsdagavond, dat eindigde in een 1-6 overwinning voor de bezoekers. Ajax keek na 73 minuten al tegen een 1-5 achterstand aan, waarna Dusan Tadic ook nog eens met rood van het veld werd gestuurd. Een minuut daarvoor had hij Davy Klaassen en Brian Brobbey binnen de lijnen gebracht voor Kenneth Taylor en Steven Berghuis. Na de rode kaart voor Tadic moest Schreuder puzzelen, maar dat deed hij dus niet goed.

'In plaats van te switchen naar een laag 4-4-1-blok – de schoolboekvariant die wordt geleverd op momenten van rood bij een grote achterstand, om verdere schade te beperken – gaat Ajax spelen in een 4-3-2', zag VI. 'In deze formatie zonder vleugelspelers is de buitenbaan continu onderbemand. Vooral op momenten dat de backs mee naar voren komen, leidt het gebrek aan verdedigende spelers op de vleugels keer op keer tot simpele kansen.' Napoli speelt in de slotfase nog de ene na de andere mogelijkheid bij elkaar, maar wonder boven wonder scoort het nog slechts één keer.

'Niet alleen de omzetting van Schreuder verergert de dan al pijnlijke situatie', schrijft VI. 'Ook het feit dat meerdere spelers op defensieve posities bij een 1-5 achterstand blijven doorjaren op de Italiaanse helft, leidt de ene na de andere counter in.' Op een beeld uit de 78e minuut is te zien dat Calvin Bassey en Daley Blind dichter bij de zestien van Napoli dan bij de middenlijn staan. Daardoor kon Lozano een behoorlijk deel van het veld oversteken. Uit de omschakeling viel overigens geen doelpunt.

Hoekschoppen

Wat dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA eveneens pijnlijk aan het licht kwam, is de, nog op z'n zachtst gezegd, zwakke cornerverdediging van Ajax. De Amsterdammers kregen drie weken geleden op Anfield al uit een hoekschop de winnende om de oren en tegen Napoli ging het opnieuw mis. Giovanni Di Lorenzo knikte de Italianen na 33 minuten op een 1-2 voorsprong. 'Alles gaat mis bij het verdedigen van de hoekschop', constateert VI. 'Berghuis vraagt te laat om hulp bij Tadic bij de korte corner en zet vervolgens geen druk op de bal. Ook in de zestien gaat het volledig mis. Edson Álvarez en Bassey staan nog te overleggen, terwijl de corner al genomen is, waarna Jurriën Timber zijn directe kopduel grondig verliest van Di Lorenzo.'