Jonker kopieert idee Van Gaal bij Oranje, maar nog zonder succes

11 oktober 2022, 21:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Bondscoach Andries Jonker heeft in een experiment met de OranjeLeeuwinnen tegen Noorwegen dinsdagavond een voorbeeld genomen aan Louis van Gaal. Net als de mannen van Oranje koos Jonker voor een 5-3-2-formatie, waar de afgelopen jaren altijd steevast 4-3-3 werd gespeeld. Gezien de 0-2 nederlaag zal het niet meteen voor herhaling vatbaar zijn.

Daarbij moet overigens wel worden aangetekend dat Jonker in het ADO Den Haag Stadion koos voor veel B-keuze in de opstelling. Jill Roord (als spits), Victoria Pelova (middenveld) en Daphne van Domselaar (keeper) waren de meest bekende namen in het elftal van Jonker. Onder anderen Merel van Dongen, Jacky Groenen en Danielle van de Donk begonnen op de bank, terwijl er veel sterkhouders ontbraken: Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Lieke Martens (kregen allen rust) en Vivianne Miedema (ziek). 

Met al die veranderingen hield Oranje de tegenstander in de eerste helft op een doelpuntloze gelijke stand. Ondanks het inbrengen van onder andere Groenen en Van de Donk halverwege, kon Jonker met zijn ploeg niet met een goed resultaat het experiment afsluiten. Via Román Haug en een bijzondere eigen goal van Sherida Spitse kwam er een 0-2 nederlaag tegen de nummer dertien van de FIFA-ranking. Nederland staat momenteel op de zesde plaats op de FIFA-ranking. 

Oranje speelt tegen borstkanker

Verder stond het duel dinsdagavond in Den Haag in het teken van het tijdig herkennen van borstkanker. Aanleiding voor de actie is de ziekte van fysiotherapeut Kim Blewanus en eerder oud-international Vanity Lewerissa. In totaal komt 1 op de 7 vrouwen in haar leven met borstkanker te maken en bijna iedere vrouw komt er via haar directe omgeving mee in aanraking. 

"Samen met goede vriendin Leonne Stentler hebben we de koppen bij elkaar gestoken en daaruit ontstond dit initiatief om het belang van een vroege indicatie onder de aandacht te brengen. Via het podium van het vrouwenvoetbal willen we nog meer mensen bewust maken", liet de zieke fysiotherapeut Blewanus weten voor het duel.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen