Salonremise bij Dortmund - City, eerste nederlaag 'rustig Real'

25 oktober 2022, 23:01   Bijgewerkt: 25 oktober 2022, 23:09

Manchester City en Real Madrid plaatsten zich vorige week al voor de laatste zestien van de Champions League, maar wisten woendsagavond beiden niet te winnen. City speelde in Duitsland gelijk tegen Borussia Dortmund, terwijl Real 400 kilometer oostelijker zelfs verloor van RB Leipzig. Celtic speelde in eigen huis gelijk tegen Shakhtar Donetsk.

Borussia Dortmund - Manchester City 0-0

In Dortmund ging het vooraf vooral over de terugkeer van Erling Haaland aan het Signal Iduna Park. De Noor werd afgelopen zomer door de steenrijke Engelsen overgenomen van de Duitsers en is al het hele seizoen flink op schot voor City, maar kreeg tegen zijn oude club geen poot aan de grond. Dat kwam vooral door goed verdedigen van de thuisploeg, waar routinier Mats Hummels een goede wedstrijd speelde. Haaland bleef in de rust in de kleedkamer achter, en zag Riyad Mahrez in de tweede helft de grootste kans op de voorsprong missen. Hij faalde vanaf de penaltystip oog in oog met de Zwitserse doelman Gregor Kobel, die de inzet van de Algerijn knap uit zijn rechterhoek ranselde. Donyell Malen viel in de tweede helft nog in bij Dortmund, maar kon ook niets veranderen aan de brilstand die dus 90 minuten bleef staan. Door het punt is Dortmund tweede in de poule en City eerste: een salonremise met nut voor alle partijen.

RB Leipzig - Real Madrid 3-2

Real Madrid reisde zonder Karim Benzema, Federico Valverde en Luka Modric af naar Leizpig en kwam in de eerste helft al vroeg op een 2-0 achterstand. Eerst kopte de Kroaat Josko Gvardiol een hoekschop achter Thibaut Courtois, en nog binnen de twintig minuten verdubbelde Chelsea-target Christopher Nkunku de voorsprong van de Duitsers, waar oud-Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich wederom onder de lat stond. Vinicius Junior deed voor rust nog wel wat terug, maar tien minuten voor tijd bracht Timo Werner de marge terug naar twee. Rodrygo had met een benutte strafschop in blessuretijd het laatste woord, maar daar bleef het bij. Real verloor daardoor voor het eerst dit seizoen een wedstrijd. Door de overwinning blijft Leipzig tweede in de groep, en heeft het volgende week genoeg aan een punt bij Shakhtar Donetsk om te overwinteren in de Champions League.

Celtic - Shakhtar Donetsk 1-1

Shakhtar speelde namelijk in Glasgow met 1-1 gelijk tegen Celtic. Giorgos Giakoumakis, die namens VVV Venlo nog topscorer van de Eredivisie was, opende na ruim een half uur de score voor de Schotten. In de tweede helft kwamen de Oekraïeners via Mychaljo Moedryk op gelijke hoogte. De 21-jarige buitenspeler schoot knap raak en redde een punt voor zijn elftal, en stelde daarmee ook de derde plaats in de groep veilig voor zijn club.