Duitsers maken statement tegen FIFA na verbod op OneLove-band

23 november 2022, 14:19   Bijgewerkt: 23 november 2022, 14:41

Het Duitse nationale elftal heeft in een statement voorafgaand aan de start van het WK de onvrede over de gang van zaken in Qatar geuit. Tijdens de elftalfoto hielden de spelers hun hand voor de mond, om aan te tonen dat zij monddood worden gemaakt door de FIFA.

De actie is een reactie op het verbod van de FIFA om de OneLove-aanvoerdersband te dragen. Manuel Neuer leek ondanks de sanctie van een gele kaart de band om zijn arm te schuiven tegen Japan, maar volgens BILD is hij daar op het allerlaatste moment op teruggekomen. De grensrechter liep voor de wedstrijd tegen Japan naat Neuer toe om de band te controleren. De sluitpost draagt de 'respect-band' van de FIFA. Wel besloten de spelers hun hand voor de mond te doen en zodoende een statement te maken over de situatie in Qatar. De spelers droegen tijdens de warming-up tevens shirts waarop een regenboog te zien was. "De armband verbieden is hetzelfde als ons spreekrecht verbieden", luidde het statement.

Virgil van Dijk besloot maandag af te zien van het dragen van de regenboogband. De aanvoerder van Oranje had geen trek in een gele prent, omdat hij met één doel naar Qatar is gereisd: wereldkampioen worden. "Ik speel niet graag met geel op zak, helemaal niet als we het kunnen voorkomen", verklaarde hij zijn keuze tegenover de NOS om de band niet om te doen.

Lees ook: Vertonghen bang voor de FIFA: "Ik durf er niks meer over te zeggen"

De KNVB en de zes andere bonden die de OneLove-band om de arm van hun aanvoerders wilden schuiven, overwogen vanwege het verbod naar sporttribunaal CAS te stappen. De bonden hebben echter gezamenlijk besloten om dat niet te doen.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen