WK-baas geeft toe dat er meer doden zijn gevallen dan eerder gecommuniceerd

29 november 2022, 12:52

De voorzitter van de organisatie van het WK in Qatar, Hassan al-Thawadi, heeft toegegeven dat er meer doden zijn gevallen bij de bouw van WK-stadions dan voorheen werd gecommuniceerd. In een interview met journalist Piers Morgan ging de WK-baas dieper in over de arbeidsomstandigheden in het land en de ontwikkelingen dankzij het WK voetbal.

"Ja, er moeten dingen verbeteren", begon Al-Thawadi. Toch benadrukt de WK-baas ook de positieve ontwikkelingen die dankzij de aanwijzing van het WK hebben plaatsgevonden. "We wisten al voor de toewijzing van het toernooi dat er zaken moesten veranderen. Het WK heeft daarin gefungeerd als katalysator." Wel geeft Al-Thawadi toe dat de drie doden waar eerder over gesproken werd door de organisatie van het WK niet klopt. "De inschatting ligt momenteel rond de 400. Er zijn 400 tot 500 mensen overleden." Ook hij ziet de ernst hiervan in, zo geeft hij aan. "Elke dood is er één te veel."

Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, benadrukte eerder dit jaar nog juist dat het aantal doden van arbeidsmigranten in Qatar op één hand te tellen was. "In werkelijkheid zijn er drie mensen overleden", stelde hij. Ook Infantino benadrukte de positieve ontwikkelingen dankzij de bouw van de stadions, wat veel verbazing opwekte bij mensenrechtenorganisaties. "Met werk geven we mensen waardigheid. De arbeidsomstandigheden zijn dezelfde als in Europa", aldus Infantino.

Mensenrechtenorganisaties blij

Jan Kooy, woordvoerder namens Human Rights Watch, reageerde positief op de woorden van Al-Thawadi. "Het is positief dat de autoriteiten in Qatar eindelijk erkennen dat er veel meer arbeidsmigranten zijn overleden rond werkzaamheden in de aanloop naar het WK voetbal. Het is de hoogste tijd dat ze een volledig onderzoek instellen naar duizenden onverklaarde sterfgevallen sinds 2010."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen