Verbannen voetbalshirts: welke tricots gingen die van België voor?

25 december 2022, 13:09   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Door de jaren heen zijn er veel mooie voetbalshirts naar buiten gekomen, maar er zijn ook veel shirts die stof hebben doen opwaaien. België kreeg er vorige maand op het WK in Qatar nog mee te maken, maar het was zeker niet de eerste keer dat er een shirt werd verboden. FCUpdate.nl zet de verboden shirts op een rijtje en blikt terug op de incidenten. 

België (2022): derde én inloopshirt

De OneLove-discussie overheerste een groot deel van het WK in Qatar. Daarbij ging het allereerst over de aanvoerdersband van diverse landen, maar daardoor werd min of meer ondergesneeuwd dat onze zuideburen zelfs hun derde tricot niet mochten dragen. Op het uitshirt dat de Rode Duivels op het WK zouden dragen was namelijk het woord 'Love' verwerkt, en ook dat moet op last van de FIFA worden afgeplakt. Daarnaast werd ook het inloopshirt van de Belgen, waarin de regenboogkleuren zijn verwerkt, afgekeurd door de wereldvoetbalbond. 

Lees ookBelgen verbolgen over FIFA: "Was geen overleg mogelijk" 

 

Fiorentina (1992): uitshirt

Fiorentina begon het seizoen met op het oog een prachtig nieuw uitshirt: mooi paars met witte kleuren van de stad Florence en met mooie zwarte strepen als patroon. Maar halverwege het seizoen kwamen mensen erachter dat er een patroon was te zien dat nogal gevoelig lag bij bepaalde mensen. Er waren onbedoeld namelijk overal op het shirt in het patroon hakenkruisen te zien. Dat deed iedereen natuurlijk denken aan de Tweede Wereldoorlog en dus werd het shirt per direct in de ban gedaan. Met het nieuwe uitshirt werd geen risico genomen: dat was compleet wit. 

 

Kameroen (2002): thuisshirt

Kameroen kwam in 2002 met zijn nieuwe thuisshirt, wat voor het aankomende WK in 2002 was bedoeld. Maar het merkwaardige aan het shirt was dat het geen mouwen had. Dat was nog nooit voorgekomen in de voetbalwereld. Een shirt zonder mouwen vond de FIFA niet kunnen. Volgens de bond waren mouwen een belangrijk onderdeel van de voetbalshirts. Om uitsluiting van het WK te voorkomen, moest Kameroen de shirts aanpassen. Uiteindelijk heeft Kameroen gewoon het WK gespeeld met hetzelfde shirt, maar dan met zwarte mouwen eraan genaaid.

Kameroen (2004): thuisshirt

Twee jaar na bovenstaand incident zette Kameroen weer kwaad bloed bij de FIFA. Er kwam ditmaal namelijk een soort onesie-tenue. Het shirt, dat ditmaal geen gekke patronen of geen mouwen had, was met het broekje aan elkaar gemaakt. De FIFA was er woest over dat de bond van Kameroen steeds tegen de regels in wilde gaan. Er staat namelijk duidelijk in de regels dat er formeel één shirt, één broek en één paar sokken moet zijn. En ze vonden het niet kunnen dat het broekje en het shirt aan elkaar zaten en dus ging er ook door deze alternatieve poging van Kameroen een streep.

Brazilië (2013): derde shirt

Brazilie en Nike kwamen samen in 2013 met dit mooie complete zwarte derde shirt voor het nationale elftal van Brazilië. Het shirt was pas net uitgegeven in kleine aantallen, toen hij plots werd verbannen. De Braziliaanse bond vond het shirt namelijk niet goed passen bij de eigen traditie. De traditie is het bekende geel met groen thuisshirt en het blauwe uitshirt en daar wilde de Braziliaanse bond zich erg graag aan houden. En dus besloten ze om het zwarte derde tenue alweer af te schaffen.

China (2018): uitshirt

Een opvallende move van China. Het zwarte shirt, met een patroon van een draak erop, werd namelijk goed ontvangen in China. De Chinese bond stopte echter om een onbekende reden de uitgave van dit mooie shirt. Daar werd ook amper over gecommuniceerd, want er werd alleen nog maar het rood en gele thuisshirt gedragen en dit zwarte shirt niet. Dat zou volgens de geruchten te maken hebben met de heilige draak die erop zou staan en dat viel niet overal even goed. Wel zijn er een paar van deze shirts nog in de wereld, want de bond kon de internationale verkoop net niet op tijd een halt toeroepen.

Argentinië (1994): thuisshirt

Het shirt was gemaakt met de traditionele 'Albiceleste' kleuren: een combinatie van wit en lichtblauw. En het shirt zag er mooi uit, bedoeld om op het WK van 1994 in de VS gedragen te worden door de grote spelers. Maar er was volgens de Argentijnse bond een probleem met het shirt. Er zaten namelijk tussen de mooie kleuren zwarte strepen en dat vond de bond absoluut niet kunnen: het was niet mooi. Er moest dus een nieuw design komen zonder zwarte strepen, maar Adidas was al begonnen met het produceren van de shirts en dus er zijn er nog een paar van dit design beschikbaar in de wereld.

Door: Tijmen Kaya

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen