De meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2022

31 december 2022, 17:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog een aantal uur en dan zit het kalenderjaar erop. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op min of meer persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2022. Elk redactielid kiest een bijzonder, grappig, mooi of dramatisch moment. 

1. Manchester United verslaat Liverpool en Tottenham Hotspur

Met een heerlijke kwartfinalewedstrijd op het WK in Qatar, de Conference League-finale van Feyenoord en prijzen voor Ajax en PSV is de keuze voor twee zeges van Manchester United wellicht een opmerkelijke. Maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de manager die er sinds deze zomer scepter zwaait. Na Ronald Koeman bij FC Barcelona heeft Nederland opnieuw een coach bij een absolute topclub: Erik ten Hag moet The Red Devils terug op topniveau krijgen. Een uitdaging van jewelste, waarin hij in elk geval heeft afgerekend met Cristiano Ronaldo, van wie hij na een bizar eerste half jaar afscheid genomen heeft. Het was niet de enige te nemen hobbel, want na een geweldige voorbereiding ging Manchester United in de eerste twee Premier League-duels uiterst pijnlijk onderuit. Met Liverpool op het programma leken zich hele donkere wolken boven Ten Hag samen te pakken, maar er volgde een knappe tactische zege op Liverpool. Het was het begin van de ommekeer, die tegen Tottenham Hotspur de eerste beloning kreeg. Was het tegen Liverpool nog een counterzege, speelde Manchester United op de wijze waarop Ten Hag wil voetballen Tottenham Hotspur compleet zoek. Dat biedt perspectief voor de coach en kan belangrijk zijn voor het Nederlandse trainersgilde. (Nathan Sprey)

2. Achbaan in Den Haag

Een dolle achtbaanrit met euforie, tranen, rode kaarten, rellen en stakingen. De promotieclash tussen ADO Den Haag en Excelsior werd met afstand de wedstrijd van het jaar. De Rotterdammers promoveerden na een krankzinnige comeback (van 3-0 naar 3-3) en een zinderende strafschoppenreeks, waarna ze massaal op de vlucht moesten slaan om te ontkomen aan honderden Haagse hooligans. Zij zorgden voor een gitzwarte bladzijde in de clubgeschiedenis van ADO Den Haag, vooral omdat ook het weerloze uitvak van Excelsior werd bestookt met vuurwerk en ander geweld. Het maakte de ontlading bij Excelsior na afloop alleen maar groter. De Rotterdammers keerden na ruim 1100 dagen terug op het hoogste podium en veroordeelden ADO tot een extra seizoen op het tweede niveau. Daar werd Dirk Kuyt na een dramatische start vervangen door Dick Advocaat. Aan de 75-jarige oefenmeester de taak om het beschadigde imago van de club in 2023 weer enigszins op te poetsen. (Jeffrey van der Maten)

{image[358912][right-half][]}3. De ingestudeerde vrije trap van Koopmeiners

Wie voorafgaand aan maar ook tijdens het WK had gezegd dat Teun Koopmeiners in de kwartfinale de assist zou verzorgen voor een heel belangrijk doelpunt van Wout Weghorst, was ongetwijfeld voor gek verklaard. Koopmeiners kon in de wedstrijden die hij speelde immers weinig indruk maken, terwijl Weghorst tot de kwartfinale tegen Argentinië pas twintig minuten had meegedaan. Maar in de kraker tegen de Zuid-Amerikaanse grootmacht haalden beide oud-spelers van AZ prompt de headlines. In een poging voortijdige uitschakeling te voorkomen, bracht Van Gaal niet alleen Luuk de Jong, maar ook Koopmeiners en Weghorst binnen de lijnen. Koopmeiners moest de ballen met zijn fijne linker op de voorhoofden van de spitsen zien te krijgen. In de elfde (!) minuut van de blessuretijd nam hij plaats achter de bal voor een vrije trap, net buiten de zestien. Dit was zijn kans. De traptechniek van Koopmeiners is bekend en dus wachtte iedereen in het stadion, maar ook voor de televisie, op het schot richting het Argentijnse doel. Dat kwam er echter niet. Koopmeiners deed iets onverwachts en bijzonders: hij schoof de bal in de voeten van Weghorst. Met succes, want luttele seconden later lag de bal in het net. Een wonderbaarlijke ontsnapping van Oranje, al mocht het door de pijnlijke strafschoppenserie uiteindelijk niet baten. Maar de ingestudeerde vrije trap van Koopmeiners, die zal ons nog heel lang bijblijven. (Thijs Meyaard)

4. Het WK-sprookje van Marokko

Noussair Mazraoui zorgde half november voor een meewarige glimlach bij veel voetballiefhebbers. De back die Ajax afgelopen zomer verruilde voor Bayern München meldde hij doodleuk dat Marokko wat hem betreft de favoriet voor de wereldtitel in Qatar was. "Je kan niet aan een avontuur beginnen als je niet gelooft in een gelukkig einde", verduidelijkte hij nog. "Ik ben overtuigd van de kwaliteit van ons team en we weten allemaal dat we hier geschiedenis kunnen schrijven", besloot hij. Vier weken later moest iedereen hem gelijk geven. Marokko schreef geschiedenis door als eerste Afrikaanse land in de geschiedenis de halve finale van een WK-eindronde te bereiken. De Atlasleeuwen waren de grote verrassing in Qatar. Na het winnen van de op papier zware groep met België, Canada en Kroatië werden Spanje en Portugal knap geëlimineerd in de achtste- en kwartfinale. Tegen de op dat moment regerend wereldkampioen Frankrijk strandde de ploeg uiteindelijk ondanks een prima wedstrijd waarin het na een vroege 1-0 achterstand zelfs nog de paal raakte uit een schitterende omhaal. Ondanks het verlies in de wedstrijd om de derde plaats zal het WK van 2022 voor veel liefhebbers de boeken ingaan als het toernooi van uitblinkers als Sofyan Amrabat, Hakim Ziyech en Achraf Hakimi. En als het toernooi van een onverzettelijk team dat met tomeloze inzet en een ijzeren discipline veel meer bereikte dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. (Frank Hoekman)

{image[359215][left-half][]}5. Messi maakt oeuvre eindelijk compleet

Dat Lionel Messi een van de allerbeste voetballers ooit is, daarover was het overgrote deel van de voetbalwereld het al lange tijd eens. Toch bleef er altijd een groot gemis in zijn oeuvre: een wereldtitel. Zeker omdat landgenoot Diego Maradona, met wie Messi vaak vergeleken wordt, er in 1986 wél in slaagde Argentinië naar goud te loodsen. In 2014 was ook Messi zelf dichtbij, maar gooide een late winnende goal van Mario Götze namens Duitsland roet in het eten. Acht jaar later volgde in Qatar de laatste kans voor de inmiddels 35-jarige Messi. En na een zinderende finale tegen Frankrijk was het dan eindelijk zover. Niet alleen bereikte Messi waar hij al zijn hele loopbaan van droomde, met zeven goals, drie assists en meerdere magistrale momenten was de tweede Argentijnse wereldtitel ook nog eens echt zíjn verdienste. Dat onderweg ook Nederland werd uitgeschakeld, zullen we hem maar moeten vergeven. (Lars van Mil)

6. Wederopstanding van Sparta

Na het halen van de play-offs voor Europees voetbal in het seizoen 2020/21 verliep het seizoen 2021/22 een stuk minder voor Sparta. De Rotterdamse club stond lange tijd onderaan in de Eredivisie, waarna Henk Fraser een paar weken voor het einde van de competitie vertrok bij de Spangenaren. Maurice Steijn nam het stokje over en zorgde vervolgens voor een enorme prestatie. Hij wist Sparta door een serie van uitstekende wedstrijden in de Eredivisie te houden. Een grote verrassing, aangezien Sparta de gedoodverfde degradatiekandidaat was. In het nieuwe seizoen weten de rood-witten de goede serie onder de succesvolle Steijn door te zetten. De Rotterdammers kenden de beste start in 31 jaar tijd en zijn als nummer zes van de Eredivisie de winterstop ingegaan. Sparta leek vorig seizoen lang dood en begraven, maar Steijn heeft voor een heuse wederopstanding gezorgd op Het Kasteel. (Tijmen Gerritsen) 

7. De teloorgang van Cristiano Ronaldo

Waar Lionel Messi in 2022 zijn carrière bekroonde met de ultieme prijs, kende eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo een jaar om snel te vergeten. Dat is vooral zijn eigen schuld. De ellende begon in de zomer, toen de Portugese ster een vertrek bij Manchester United probeerde te forceren. Ronaldo werd bij zo'n beetje de hele Europese top aangeboden, maar geen enkele club hapte toe. Tot een transfer kwam het niet, waardoor Ronaldo alsnog ging werken onder Erik ten Hag. Een succesvolle samenwerking werd het niet. Ronaldo zat meer op de bank dan dat hij op het veld stond en haalde alleen nog maar om de verkeerde redenen de headlines. Een spraakmakend interview waarin Ronaldo naar alles en iedereen uithaalde, betekende een treurig einde van zijn Manchester United-periode. Dat de aanvaller vervolgens ook tijdens het WK op de bank belandde, kenmerkt zijn veranderde status. Ronaldo behoort simpelweg niet meer tot de absolute top. Veelzeggend is dat de Portugees zijn afsluit met het vullen van zijn zakken in Saoedi-Arabië. In sportief opzicht hoeven we - jammer genoeg - niet veel meer van Ronaldo te verwachten. (Vincent Houttuin)

8. Antony-show in slotfase Ajax - Feyenoord

Honderd miljoen euro heeft Manchester United betaald voor Antony. Toen hij nog bij Ajax speelde, maakte de Braziliaan de nodige tongen los met zijn flamboyante manier van spelen. Maar het hoogte-/dieptepunt (afhankelijk van clubvoorkeur) was toch wel De Klassieker in de ArenA. Feyenoord leek voor het eerst in zeven jaar weer een resultaat te behalen op bezoek in Amsterdam, maar de vleugelfitser verpestte het Rotterdamse feestje. Met een lage schuiver zette hij de Amsterdammers op voorsprong, waarna hij het doelpunt vierde op een manier die eigenlijk alleen thuishoort bij de groten der aarde. Maar een stukje Braziliaanse flair in combinatie met Amsterdamse bluf moet menig voetballiefhebber wel kunnen waarderen. In de slotfase kreeg Antony het nog zwaar te verduren. In minuut 94 kreeg hij een tik van zijn huidige teamgenoot, Tyrell Malacia. Hij rolde over de zijlijn en bleef daar liggen. Hij strompelde terug het veld in, waarna Ajax-aanvoerder Dusan Tadic hem op de grond gooide om tijd te rekken. Althans, dat dachten wij. "Eerst lag hij naast het veld. Toen had ik al niet het idee dat er niet zo heel veel aan de hand was en vervolgens kwam hij helemaal hinkend het veld in", vertelde Slot tijdens de persconferentie na de verloren Klassieker. Terwijl Slot zijn verhaal deed kwam Antony de perskamer binnen, op krukken. "Ik heb het toch onderschat, zie ik", lachte Slot. (Stan Timmerman)

9. Saoedi-Arabië zorgt voor grootste WK-stunt in de geschiedenis

Hoe vaak wordt een overwinning in een voetbalwedstrijd beloond met een nationale feestdag? Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed gunde zijn land namelijk een dagje vrij toen Saoedi-Arabië vriend en vijand verraste en titelfavoriet Argentinië, dat bezig was aan een reeks van liefst 36 (!) ongeslagen duels, met 1-2 versloeg. Na bij rust met 1-0 achter te staan door een doelpunt van (uitgerekend) Lionel Messi, keerde het stugge elftal dankzij een snelle treffer van Saleh Al-Shehri en een beauty van Salem Al-Dawsari de wedstrijd binnen tien minuten he-le-maal om. Sportdatabureau Gracenote berekende de kansen op een Saoedische overwinning vooraf op slechts 8,6 procent, waarmee deze wedstrijd de boeken in gaat als de grootste WK-stunt in de geschiedenis. En dat terwijl Argentinië in Qatar toch zeker niet de minste tegenstander vormde. Het taaie Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal, het consistente Kroatië van aanvoerder Luka Modric en zelfs regerend wereldkampioen Frankrijk werden aan de kant gezet door de Argentijnen op het pad naar de WK-winst. Eén tegenstander bleek echter een brug te ver dit WK: Saoedi-Arabië. (Roman de Baedts)

{image[359339][right-half][]}10. De verrassende finale van Feyenoord

Het gebeurt natuurlijk niet ieder jaar dat een Nederlandse club de finale van een Europees toernooi bereikt. In 2022 was het voor Feyenoord weer eens zover tijdens de eerste editie van de Conference League. Na ontmoetingen met FC Drita, FC Luzern, IF Elfsborg, Maccabi Haifa, Slavia Praag, 1. FC Union Berlin, FK Partizan, nogmaals Slavia en Olympique Marseille was het op donderdag 25 mei tijd voor de finale tegen AS Roma. Ondanks dat er in de Arena Kombëtare van Tirana slechts 22.500 plekken zijn, besloten de fans van Feyenoord massaal naar Albanië af te reizen. Dat bleek niet gemakkelijk, maar uiteindelijk kwam Het Legioen per auto, vliegtuig of zelfs boot op de plaats van bestemming. Daar werd het een groot feest, al bleek het niet genoeg om de beker mee naar huis te nemen. Het geslepen Roma, onder leiding van de ervaren trainer José Mourinho, bleek met 1-0 te sterk door een vroeg doelpunt van Nicolò Zaniolo. Terwijl Feyenoord de betere kansen kreeg, hield de defensie van de Italianen stand en ging de bokaal mee in het vliegtuig naar de hoodstad van Italië. Een grote domper voor de Rotterdammers, die hadden gehoopt om na de UEFA Cup van 2002 weer een Europese hoofdprijs te pakken. Orkun Kökcü vatte de verloren eindstrijd passend samen in de eindejaarsboodschap van Feyenoord. "Helaas kwamen we zonder prijs terug uit Tirana. Maar na de teleurstelling kwam snel ook de trots." (Bob van Dijk)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen