Wat Ajax, Feyenoord en PSV op transfergebied nog gaan doen

30 januari 2023, 12:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog anderhalve dag en de winterse transferperiode zit erop. Bij Ajax, Feyenoord en PSV staat er op het gebied van in- en uitgaande transfers nog het een en ander te gebeuren. Wat kunnen we de komende 36 uur verwachten van de traditionele top-drie?

Ajax

Hoewel Ajax afgelopen zondag tegen Excelsior (1-4) eindelijk weer een keer wedstrijd in de Eredivisie won, is het nog steeds crisis in Amsterdam. Er wordt gezocht naar een nieuwe hoofdtrainer en technisch directeur, maar op transfergebied is het relatief rustig in de Johan Cruijff ArenA. Ajax nam enkele weken geleden Gerónimo Rulli voor maximaal tien miljoen euro over van Villarreal en hij lijkt de enige grote Amsterdamse aankoop van deze winter te worden.

Ajax was wel voornemens een nieuwe centrale verdediger te halen, daar Daley Blind de transfervrije overstap naar Bayern München heeft gemaakt en Ahmetcan Kaplan door een knieblessure maanden niet in actie kan komen. Leonardo Balerdi was in beeld om de Amsterdamse defensie te versterken, maar hij gaf de voorkeur aan een langer verblijf bij Olympique Marseille. Stefan de Vrij (Internazionale) en Abakar Sylla (Club Brugge) werden eveneens in verband gebracht met de defensieve vacature, maar zij lijken ook niet te komen.

Waar Ajax waarschijnlijk geen grote aankopen meer gaat doen, zullen er naar verwachting ook geen belangrijke meer spelers vertrekken. Dusan Tadic werd vorige week in verband gebracht met een transfer naar AS Roma, maar het is nog maar de vraag hoe serieus dat gerucht genomen moet worden. Jay Gorter staat op het punt verhuurd te worden aan Aberdeen, terwijl Victor Jensen ook op de nominatie staat om uitgeleend te worden.

Het zou kunnen dat er nog wel wat gaat gebeuren rond Florian Grillitsch. De zomeraanwinst komt nauwelijks aan de bak in Amsterdam en werd enkele weken geleden in verband gebracht met een transfer naar Valencia. Naast Blind vertrokken de afgelopen weken ook Mohamed Ihattaren (terug naar Juventus), Lisandro Magallán (Elche), Kik Pierie (verhuurd aan Excelsior) en Lucas Ocampos (terug naar Sevilla) bij Ajax.

Feyenoord

Bij Feyenoord is het de afgelopen maand relatief rustig geweest op transfergebied. Er werd tot nu toe één aankoop gedaan: Neraysho Kasanwirjo, die voor een bedrag van maximaal twee miljoen euro overkwam van FC Groningen. De twintigjarige centrale verdediger, die ook als controlerende middenvelder uit de voeten kan, werd tot de zomer van 2027 vastgelegd. Hij is gehaald omdat Gernot Trauner vanwege een knieblessure nog enkele weken of maanden aan de kant staat.

Feyenoord leek ook de transfermarkt op te gaan om een vervanger voor Quinten Timber aan te trekken. De zomeraanwinst liep in de voorbereiding op het tweede deel van het seizoen een voetblessure op en leek lang uit de roulatie te zijn, maar het herstel nam veel minder tijd in beslag dan gedacht. Ruim een week geleden maakte de tweelingbroer van Ajax-verdediger Jurriën Timber zijn rentree op het wedstrijdveld.

Bovendien heeft Mats Wieffer de afgelopen weken veel indruk gemaakt, waardoor Arne Slot veel meer te kiezen heeft dan hij een maand geleden had verwacht. Toch wil Feyenoord graag nog een middenvelder naar De Kuip halen, daar het vertrek van Fredrik Aursnes naar Benfica afgelopen zomer niet adequaat is opgevangen. De Rotterdammers zetten in de eerste weken van de winterse transferperiode alles op alles om Ramiz Zerrouki in te lijven, maar FC Twente bleek onvermurwbaar.

Feyenoord gaat de komende anderhalve dag naar alle waarschijnlijkheid geen belangrijke spelers verkopen, maar wel een aantal spelers (op huurbasis) laten vertrekken. Noah Naujoks, een twintigjarige middenvelder met zestien minuten in de Eredivisie achter zijn naam, is op weg naar stadgenoot Excelsior. Patrik Walemark, die weinig aan spelen toekomt, wordt mogelijk nog verhuurd. Eerder werd het huurcontract van Fredrik Bjørkan ontbonden. Hij zet zijn carrière voort bij Bodø/Glimt.

PSV

Het is de afgelopen weken topdrukte geweest op de burelen van PSV. Ruud van Nistelrooij hoopte met een intacte selectie de titelrace te kunnen voortzetten, maar het liep allemaal anders. Eerst werd er afscheid genomen van Cody Gakpo, die voor een recordbedrag werd verkocht aan Liverpool. Daarna mocht er eigenlijk niemand meer vertrekken, maar ook Noni Madueke verliet het Philips Stadion. Een niet te weigeren bod van Chelsea overtuigde PSV om nog een sterkhouder te laten gaan.

Het vertrek van Gakpo en Madueke is nog altijd niet opgevangen. PSV nam kortgeleden weliswaar Fábio Silva op huurbasis over van Wolverhampton Wanderers, maar hij is gehaald als back-up van Luuk de Jong voor de spitspositie. Op de vleugels staat er nog altijd een vacature open. De tijd begint te dringen, want binnen anderhalve dag moet er een nieuwe aanvaller zijn aangetrokken. Het is bijna niet voorstelbaar dat Van Nistelrooij niet de versterking krijgt die hij min of meer eist.

Diverse namen zijn de afgelopen weken de revue gepasseerd. Zo werd Viktor Tsygankov genoemd als mogelijke versterking voor PSV. De buitenspeler uit Oekraïne koos er echter voor om zijn carrière voort te zetten bij Girona. Ook bij Arnaut Danjuma liepen de Eindhovenaren een blauwtje. De Oranje-international leek de overstap van Villarreal naar Everton te maken, maar werd op het laatste moment op andere gedachten gebracht door Tottenham Hotspur.

Naast Gakpo en Madueke vertrokken de afgelopen weken ook Yorbe Vertessen (verhuurd aan Union Sint-Gillis), Fredrik Oppegard (verhuurd aan Go Ahead Eagles), Ki-Jana Hoever (teruggekeerd naar Wolverhampton Wanderers) en Dennis Vos (FC Emmen) bij PSV. Mogelijk kan Philipp Max binnenkort aan dat lijstje worden toegevoegd. Hij staat in de belangstelling van Eintracht Frankfurt. Mocht de Duitse linkervleugelverdediger vertrekken, dan wordt Patrick van Aanholt mogelijk overgenomen van Galatasaray. André Ramalho en Joey Veerman zijn in verband gebracht met een transfer naar Besiktas, maar die geruchten moeten met een korreltje zout worden genomen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

DIESEL72
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax moet geen bejaarde spelers en spelers die niets kunnen kyk eerst in eigen jeugd

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen