Feyenoord klopt Branderhorst via penalty's na 23 reddingen

8 februari 2023, 23:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord heeft zich op een knotsgekke avond ten koste van NEC geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker (4-4, winst na strafschoppen). De Rotterdammers balanceerden lange tijd op de rand van uitschakeling, dwongen dankzij een ijzersterk slotoffensief een verlenging af, gaven daarin ondanks een man-meer-situatie nog twee doelpunten weg en wonnen vervolgens de penaltyreeks.

Twee weken geleden troffen Feyenoord en NEC elkaar ook al in De Kuip. Toen wonnen de Rotterdammers met 2-0 dankzij doelpunten van Javairô Dilrosun en Orkun Kökcü. Iván Márquez kreeg vlak voor rust na aandringen van de VAR een rode kaart, die een dag later werd geseponeerd door de KNVB. Voor een verkeerde ingreep van de video-scheidsrechter hoefde NEC vanavond niet te vrezen: in deze fase van de KNVB Beker is er nog geen VAR.

Hulp uit Zeist had scheidsrechter Rob Dieperink ook niet nodig toen NEC na een half uur verrassend op voorsprong kwam. Na een schitterende pass van Oussama Tannane schoot voormalig Feyenoord-speler Calvin Verdonk raak via Timon Wellenreuther, de vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow. Het werd nog erger voor de ploeg van Arne Slot toen NEC vlak voor rust dankzij Pedro Marques ook de 0-2 maakte. Feyenoord had tot dat moment weinig weggegeven, maar ook nauwelijks wat gecreëerd.

Feyenoord had ook in de tweede helft moeite om een gaatje in de Nijmeegse defensie te vinden. Het verzet van de bezoekers brak pas in de slotfase. Vlak voor het ingaan van de blessuretijd werd de bal op de stip gelegd na hands van Philippe Sandler, die met rood van het veld werd gestuurd. Vrijwel meteen na de rake penalty van Orkun Kökcü volgde ook de gelijkmaker van de ingevallen Igor Paixão. Het was aan Mattijs Branderhorst te danken dat er een verlenging kwam, want Feyenoord slaagde er nog bijna in om de wedstrijd in reguliere speeltijd te beslissen.

In de verlenging was het eenrichtingsverkeer, maar toch slaagde NEC er ondanks de ondertalsituatie in op 2-3 te komen via Jordy Bruijn. De schade werd al snel gerepareerd door Santiago Giménez, waarna de jacht op de 4-3 begon. Die werd - na talloze reddingen van Branderhorst (23 in totaal, een record in Nederland) - op prachtige wijze gemaakt Javairô Dilrosun. Het leek de beslissing in de wedstrijd te zijn, maar NEC knokte zich in minuut 118 toch nog terug tot 4-4. De penalty's werden vervolgens beter genomen door Feyenoord. Ilias Bronkhorst miste de vierde Nijmeegse strafschop, waarna Paixão de laatste binnenschoot.