Blind noemt verschil tussen hemzelf en andere analisten: "Dat is alleen maar meer geworden"

9 maart 2023, 13:38   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Danny Blind mist weleens de nuance bij analisten op de Nederlandse televisie. Zelf probeert de 61-jarige Blind feitelijk te vertellen wat er gebeurt en zo min mogelijk op de man te spelen.

Blind is al tientallen jaren actief in de voetballerij en heeft allerlei functies bekleed, maar is sinds zijn recente vertrek bij het Nederlands elftal alleen nog maar werkzaam als analist. Dat bevalt hem uitstekend. "Toen ik bij het Nederlands elftal zat, was ik toch beperkt in het analyseren van wedstrijden. Omdat ik niet te vaak wedstrijden wilde analyseren waar Nederlandse spelers liepen. Omdat je de dingen toch moet benoemen zoals ze zijn. Dat kan niet als je twee weken later weer met die spelers moet werken in een trainingskamp bij Oranje. Dan kan ik niet zuiver analyseren. Nu ligt die weg helemaal open en ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Ziggo. Ik krijg de tijd om mijn zegje te doen", vertelt Blind in gesprek met Voetbal International.

Als analist probeert Blind weg te blijven van 'borrelpraat'. "Dat interesseert mij niet zoveel. Ik probeer te analyseren wat er feitelijk gebeurt. Ik zoek altijd naar dingen die structureel zijn en daar zie ik ook wel verschil in met andere analisten. Als er één keer iets fout gaat, dan kan en mag je dat ook best benoemen. Je kunt echt wel zeggen als iemand onder een bal doorgaat of als iemand aan de verkeerde kant staat te dekken. Maar als je een wedstrijd analyseert, ga je op zoek naar structurele zaken. Dat is analyseren", stelt hij.

Aan andere analisten ergert Blind zich weleens. Zelf probeert hij spelers zo min mogelijk af te branden. "Voetbal is een spel van fouten en wie de minste fouten maakt die wint. Fouten horen er gewoon bij. Tegenwoordig wordt vooral het individu bekritiseerd. Dat is alleen maar meer geworden in de afgelopen jaren omdat iedereen er wat van vindt en omdat er allerlei sites en programma's zijn die allemaal gevuld moeten worden. Ik denk dat men daar weleens in doorslaat. Dat mensen verkeerd beoordeeld worden. Maar dat zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben dat er te weinig tijd is, vanwege de commercie."

Analisten zijn volgens Blind vaak ongenuanceerd omdat ze niet weten wat voor afspraken er tussen de trainer en spelers zijn gemaakt. "Als de afspraak is dat een back heel hoog druk zet, kun je niet van hem verlangen dat als de bal over zestig meter diep gespeeld wordt, dat hij meteen weer terug is. Dat mis ik soms weleens, die nuance. Nee, er wordt alleen maar klakkeloos geroepen dat hij te laat was. Het is ook een taak van een analist om je te verdiepen in de elementen die een trainer bij een team erin wil brengen en op welke manier hij dat doet."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Te weinig tijd is idd een factor, maar natuurlijk ook het eigen ego en de kijkcijfers. Het is natuurlijk wél de bedoeling dat de "analisten" iets roepen dat ophef veroorzaakt of ten koste gaat van een ander. Dat trekt kijkers. Anders kun je er net zo goed een etalagepop neerzetten.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen