BBC draait heel snel bij in Lineker-kwestie en maakt excuses

13 maart 2023, 11:02   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Gary Lineker is onderwerp van gesprek in Engeland. De oud-voetballer liet zich vorige week uiterst kritisch uit over het asielbeleid van de Britse regering, waarop zijn werkgever BBC besloot hem voorlopig te schorsen. Lineker was afgelopen weekend niet te zien op televisie, maar komend weekeinde zal hij 'gewoon' weer schitteren als sportpresentator.

Dat meldde Sky News maandagochtend en is inmiddels bevestigd door BBC zelf. Sky News meldde tevens dat de werkgever van Lineker zich zou verontschuldigen en dat heeft de omroep inderdaad gedaan. 'Iedereen beseft dat dit een moeilijke periode is geweest, voor medewerkers, presentatoren en vooral ons publiek. Mijn excuses hiervoor', klinkt het namens algemeen directeur Tim Davie. Lineker raakte vorige week in opspraak nadat hij zich kritisch had uitgelaten over een nieuwe strenge immigratiewet van de Britse regering om duizenden migranten tegen te houden die per boot bij het Kanaal oversteken. Die wet schoot bij Lineker in het verkeerde keelgat.

De presentator stak zijn mening niet onder stoelen of banken en haalde op Twitter uit naar de Britse regering. Hij noemde het beleid 'wreed' en vergeleek de taal van de regering zelfs met 'taal die Duitsland gebruikte in de jaren 30'. Zijn werkgever BBC vond dat Lineker het 'neutraliteitsprincipe' van de omroep had geschonden en besloot daarop de presentator voorlopig te schorsen. Oud-topvoetballers zoals Ian Wright en Alan Shearer, die regelmatig aanschuiven als analisten bij Match of the Day, schaarden zich echter achter Lineker en besloten hun werk voorlopig naast zich neer te leggen.

Match of the Day werd afgelopen zaterdag wel uitgezonden, maar zonder presentatie. Het lijkt er nu dus op dat het geliefde programma, waarin de samenvattingen van de Premier League-wedstrijden worden uitgezonden, op korte termijn in zijn vertrouwde vorm terugkeert.

Lees ook: Soap tussen Lineker en BBC heeft grote gevolgen voor MOTD

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen