Compliment voor Feyenoord: 'Effectiever gebleken dan Ajax'

15 maart 2023, 21:21   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog vier nachtjes slapen en dan is het tijd voor De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. De komende dagen zal er ongetwijfeld druk gediscussieerd worden over welke 22 spelers aan de aftrap moeten verschijnen. Bij de Rotterdammers lijken in ieder geval de meeste zomeraanwinsten hun opwachting te gaan maken. Voetbal International komt tot de conclusie dat de huidige koploper 'effectiever' is gebleken op de transfermarkt.

Zowel Ajax als Feyenoord beleefde een enerverende transferzomer. De Europese prestaties van beide Nederlandse topclubs waren in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Feyenoord reikte vorig seizoen tot de finale van de UEFA Conference League, terwijl Ajax een historische reeks neerzette in de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers verkochten afgelopen zomer voor meer dan 200 miljoen euro en trokken daarom flink de portemonnee om de vertrokken sterkhouders te vervangen.

Maar daarin is Ajax vooralsnog niet geslaagd. Van de elf nieuwkomers dit seizoen ziet Voetbal International slechts één directe versterking. En dat is Gerónimo Rulli, die afgelopen winter pas de overstap maakte van Villarreal. 'In de cruciale Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin blunderde Rulli. Dat bleek de opmaat naar de uitschakeling in de tussenronde. Voor de Argentijnse keeper was die fout een smet op een goede start in Amsterdam. Rulli hield dit seizoen al vaker de nul dan Remko Pasveer', schrijft het weekblad.

Ajax telde in de zomer tientallen miljoenen neer voor de komst van onder meer Steven Bergwijn, Owen Wijndal en Brian Brobbey, maar geen van hen heeft vooralsnog écht kunnen overtuigen. Ook Bergwijn niet. 'Na een razende start is Bergwijn spectaculair tot stilstand gekomen', schrijft VI. 'Zijn grootste probleem lijkt dat zijn acties te voorspelbaar zijn. Elke rechtsback weet dat Bergwijn altijd zoekt naar zijn rechterbeen.' Een miskoop wil VI Bergwijn niet noemen. Tot die categorie behoren volgens het tijdschrift wel Ahmetcan Kaplan, Florian Grillitsch én Lucas Ocampos. De laatstgenoemde keerde in januari al weer terug naar Sevilla.

Lees ook: Toptalent Ajax loopt uit contract; 'United houdt oogje in het zeil'

Complimenten

Wat dat betreft heeft Feyenoord het beter gedaan. Een stuk beter zelfs, als we VI moeten geloven. Het weekblad ziet slechts één miskoop: Fredrik Bjorkan, die afgelopen winter al weer vertrok uit De Kuip. Met David Hancko en Sebastian Szymánski haalde Feyenoord twee directe versterkingen in huis, concludeert VI. Vooral Hancko maakt indruk. 'De linkspoot speelde moeiteloos met grote ruimtes in de rug en oogde comfortabel aan de bal. Die kwaliteiten vertaalden zich moeiteloos naar De Kuip.'

'Ajax werkt met een veel hoger budget, maar Feyenoord is effectiever gebleken op de zomerse transfermarkt', stelt VI. 'Waar de buitenlandse nieuwkomers van Ajax - op doelman Rulli na - bijna allemaal worstelen met de speelstijl, zijn die problemen in De Kuip veel minder aan de orde. Dat is een compliment voor de scouting van Feyenoord.'

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen