Tom Egbers vecht tegen de tranen: "Toen ontplofte ik, toen was ik echt ziedend"

17 maart 2023, 20:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Tom Egbers heeft voor het eerst publiekelijk zijn verhaal gedaan over de berichtgeving over zijn gedrag op de werkvloer bij NOS Sport. De presentator werd in een artikel van De Volkskrant beschuldigd van pestgedrag en intimidatie richting een stagiaire. Bij Khalid & Sophie vertelde Egbers dat het 'niet goed' met hem gaat: de beschuldigingen laten hem niet koud. 

"Dat kun je je wel voorstellen", zei de presentator. "Je slaapt slecht. Niet, eigenlijk. Je bent verteerd door verdriet, over wat er nu gebeurt. Zo ervaar ik het. Er zijn op de redactie bij Studio Sport veel mensen die óók zo verdrietig zijn." Vorige week donderdag was Egbers voor het laatst op de redactie. "Daar zag ik de woede, de frustratie. Je voelde dat ze zich in de afgelopen tijd niet gevoeld en gewaardeerd voelden. De woede ging over de vraag: hoe kan het dat er niets met onze klachten is gedaan? Waarom hebben jullie ons genegeerd? Waarom krijg ik de kans niet om door te groeien? Dat kwam allemaal samen en was eigenlijk iets apocalyptisch."

Lees ookNOS maakt besluit over Tom Egbers bekend in verklaring

Egbers komt nog nauwelijks buiten. "Het is gêne, daar heb ik toch wel last van. Als je wordt afgeschilderd zoals ik word afgeschilderd… Ik hoop toch dat ik die man niet ben. Dat durf ik wel te verzekeren, Maar het is heel moeilijk om mensen onder de ogen te komen. Je weet wat mensen kunnen denken." Vrijdag was Egbers wel weer op straat. "Er kwamen mensen naar me toe die lieve dingen zeiden. Gisteravond liep ik met mijn vrouw in het bos en zei een vrouw: wij houden van jullie", zei Egbers, die tegen de tranen vocht. "Dat is best pittig. Dat ontroert."

Egbers had vijftien jaar geleden een affaire met een ruim twintig jaar jongere stagiaire (zij was 22, hij 48 jaar); na het verbreken van die relatie zou hij de vrouw hebben gepest, net zo lang tot zij vertrok bij de NOS. Dat werd bevestigd door verschillende medewerkers. "Dat las ik, ja. Zij wilde zelf niet reageren, maar kennelijk vindt ze dat. Ik moet dan uitleggen wat het was. Dan moet ik eerst zeggen dat ik 32 jaar ben getrouwd en een aantal duistere periodes heb gehad, waarin ik mezelf niet was, waarin ik ongelukkig was en eenzaamheid voelde. In die periode heb ik een aantal buitenechtelijke escapades gehad. Daar heb ik veel verdriet van, daar heb ik mijn gezin veel verdriet mee gedaan, mijn kinderen en mijn vrouw hebben eronder geleden. Ik heb er therapeutische hulp voor gezocht. Het is gruwelijk hoe zeer zij eronder hebben geleden."

"Ze was begin twintig, ik was een veertiger", beaamde Egbers. "Zij was goed, ze was leuk, ze was geestig en ze was een aanvulling op de redactie. Wij kregen een klik. Meer mensen vonden haar leuk vanwege haar capaciteiten en om wie ze was. Ze was een frisse invloed op de redactie. Wij woonden op ongeveer tweehonderd meter van elkaar in Amsterdam. Aan het eind van de werkdag reed ze, zoals vanzelfsprekend als je goede collega's bent, met mij mee terug naar Amsterdam. Ik zette haar thuis af. In de auto voer je gesprekken over van alles en nog wat. Er ontstaat een klik. Ik ga, op haar verzoek, met haar mee naar binnen. Dit was geen seksuele relatie. Wij zoenden als gelijkgestemden. Dat is leeftijdloos. Wij waren dol op elkaar. Het was zoenen, daarbij bleef het. Het heeft bijna drie jaar geduurd, denk ik. Het heeft niet geleid tot meer, klaar."

Lees ookNOS-insider maakt gehakt van schokkende beschuldiging Janke Dekker

"Toen zei ze: ik heb helemaal niets te maken met jou, ik heb een relatie met Tom", beweerde Egbers. "Toen heeft ze uiteindelijk dingen gezegd die zo explosief en onjuist waren, maar die tevens een bom vormden onder de reddingskansen van mijn huwelijk. Dat waren dingen over mijn vrouw en over mij. Toen ontplofte ik, toen was ik echt ziedend. Ik ben naar haar toegegaan op de redactie en zei: 'Ik ga nooit meer met jou een onderwerp maken. Wat je nu doet, ervaar ik als een mes in de rug, dat is te erg voor woorden. Je maakt niet alleen mij kapot, maar ook mijn gezin en huwelijk.'

Egbers stapte zelf naar de hoofdredactie, de directie en de makers van Andere Tijden Sport, waar ze met name samenwerkten. "Ik zei dat er een onwerkbare situatie was ontstaan en dat ik niet met haar kon samenwerken. Ik zei dat ik terug zou treden bij Andere Tijden Sport. We voerden urenlange gesprekken en daarna kwam ik tot de conclusie dat het toch mogelijk moest zijn om aan te blijven, en zij ook. De boodschap was: deal with it, los het op." De 65-jarige presentator werd ook gevraagd naar de termen die hij zou hebben gebezigd op de werkvloer, zoals de 'as van het kwaad', 'vergif' en 'serpent', toen hij sprak over de stagiaire.

"Het zijn wel woorden die ik herken, laat ik het zo zeggen. In de woede, als iemand je een mes in de rug steekt, en je denkt 'hoe kun je dat in godsnaam doen', dan maak ik dat duidelijk. Wat ik fout deed, was dat ik mijn andere collega's er geen deelgenoot van had moeten maken", aldus Egbers, die ontkende dat hij, zoals in het artikel stond, richting de vrouw een gebaar maakte van het doorsnijden van zijn keel. "Niet waar. Ik ben niet iemand die aan doodsbedreigingen doet. Ik weet dat het niet gebeurd is en dat ik nooit een doodsbedreiging heb geuit." Ook van het lastigvallen van de vrouw buiten werktijd is niets waar, aldus Egbers. "Ik heb de relatie beëindigd. Waarom zou ik haar blijven lastigvallen? Ik wilde geen contact meer met haar."

Tot slot sloot Egbers niet uit dat hij nog terugkeert bij NOS Sport. "Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. En ik wil met iedereen in gesprek die zich door mij onveilig heeft gevoeld. Maar ik laat mij niet na vier decennia bij het grofvuil zetten. Dat laat ik niet zomaar gebeuren."

Reacties

BredaTillIDie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

fuck hem en zijn cuck wijf.

ToonBazelmans08
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Moet je nu medelijden hebben met Egbers. Berouw kont na de zonde. Alleen het is allemaal zo lang geleden. Moet je daar nu nog op worden afgerekend.??

Gerheuts
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

'Je voelde dat ze zich in de afgelopen tijd niet gevoeld voelden.' Welke kneuzen werken er nou bij jullie? Kom op zeg, lees eindelijk een keer iets terug voor je het publiceert.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen