Van Persie loodst Oranje langs Wit-Rusland

6 september 2006, 22:24

Het Nederlands elftal is er slechts half in geslaagd om de kater van Luxemburg weg te spoelen. In Eindhoven won de ploeg weliswaar met 3-0 van Wit-Rusland, maar dat was vooral te danken aan de individuele klasse van Robin van Persie. Oranje speelde immers opnieuw geen sterke wedstrijd, maar twee schoten van de aanvaller van Arsenal beslisten het duel in Nederlands voordeel.

Voor Van Basten was het duel met Luxemburg in ieder geval reden genoeg om in te grijpen. Met Tim de Cler, Stijn Schaars en Theo Janssen verdwenen drie spelers uit de basisformatie, voor hen kwamen Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong en Wesley Sneijder aan de aftrap in Eindhoven. Eigenlijk was het ook de bedoeling dat John Heitinga plaats zou moeten maken voor Khalid Boulahrouz, maar een griepaanval van de verdediger van Chelsea zorgde er voor dat Heitinga zijn basisplaats alsnog behield.

Al snel na het eerste fluitsignaal bleek dat Oranje van plan was om daad bij woord te voegen. De ploeg schoot fel uit de startblokken en leek na drie minuten al te gaan scoren. Klaas Jan Huntelaar kwam bij de eerste paal echter net tekort om knap voorbereidend werk van Dirk Kuyt af te ronden. Oranje had het heft in de wedstrijd stevig in handen, maar het duurde lang voordat dit overwicht werd omgezet in een voorsprong. Pas na een half uur zorgde Robin van Persie voor de bevrijdende 1-0. De aanvaller nam een afvallende bal, na een vrije trap van Wesley Sneijder, in één keer op zijn slof en passeerde de Wit-Russische doelman Khomoutovsky.

Dit doelpunt was precies wat Oranje nodig had. De ploeg leefde op en enkele minuten leek de wedstrijd zelfs al te worden beslist toen Dirk Kuyt er 2-0 van maakte. Tot ontzetting van Kuyt en het Oranje-legioen werd het doelpunt van de Katwijker echter, volledig terecht, gekeurd wegens buitenspel.

Deze kans voor Wit-Rusland toonde aan dat de buit voor Oranje zeker nog niet binnen was. De ploeg zou in de tweede helft volledig geconcentreerd moeten blijven om een tegendoelpunt te voorkomen, maar deze boodschap leek niet te zijn doorgedrongen tot John Heitinga. De Ajacied was in de eerste helft al op een aantal slippertjes te betrappen, maar bleef ook na rust voor onrust zorgen. Door balverlies van de rechtsback brak Wit-Rusland een aantal keer gevaarlijk uit en Oranje had mazzel dat de bezoekers niet zorgvuldig met de spaarzame mogelijkheden omgingen.

Pas na twintig minuten in de tweede helft kwam Nederland weer eens gevaarlijk voor het Wit-Russische doel. Sterker nog, Denny Landzaat had de bal voor het intikken na een misverstand achterin bij de bezoekers. De middenvelder van Wigan hoefde de bal alleen maar richting doel te tikken om de 2-0 aan te tekenen, maar kreeg het stuk leer verkeerd op zijn schoen. Tot ontzetting van alles en iedereen verdween de bal dan ook niet ín, maar net naast het doel van Vasily Khomoutovsky.

Dit ongelukkige moment was direct hij laatste wapenfeit van Landzaat. Hij en John Heitinga werden, tot vreugde van het publiek, met nog twintig minuten op de klok vervangen door Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz. Deze dubbele wissel bracht direct rust in het Nederlandse elftal. Luttele minuten na zijn entree legde Schaars de bal op het hoofd van Van Persie, die echter net naast kopte. Ook Klaas Jan Huntelaar was vervolgens dicht bij een doelpunt, maar de opnieuw ongelukkige spelende Ajacied mikte over.

Na deze treffer bleek het Wit-Russische verzet gebroken. De ploeg geloofde het wel en probeerde de schade in de slotfase te beperken. Dat leek te lukken, maar Dirk Kuyt zorgde in blessuretijd alsnog voor 0-3. Oranje koesterde deze voorsprong, wetende dat het door deze zege met zes punten uit twee duels fier bovenaan staat in de groep.

Toch moet de ploeg zich niet blindstaren op deze stand. Over vier weken wacht immers Bulgarije en die ploeg moet kwalitatief wél in staat worden geacht om de tekortkomingen bij Oranje keihard af te straffen. Oranje toonde in Eindhoven immers aan dat het nog altijd geen goed geoliede machine is. Ditmaal redde Robin van Persie de ploeg met twee knappe schoten, maar de toekomst blijft uiterst wankel.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen