WK-serie: Tsjechië, debutant met titelaspiraties

16 december 2005, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 8: Tsjechië.

Hoewel je het in eerste instantie niet zou zeggen, is Tsjechië een nieuwkomer op het mondiale podium. In het verleden nam Tsjecho-Slowakije acht keer deel aan een WK, maar na de scheiding tussen Tsjechië en Slowakije slaagden beide landen er niet meer in om zich te kwalificeren. De laatste jaren heeft Tsjechië zich ontwikkeld tot één van de meest gevreesde ploegen van Europa. In 1996 bereikte het land de finale van het EK, terwijl het in 2004 op weg leek naar de Europese titel. Uiteindelijk strandde de ploeg in de halve finale, door een ongelukkige nederlaag na verlenging tegen Griekenland.

Tsjechie

Tsjechie

Road to Germany

 

Tsjechie

Tsjechie

Door deze tweede positie kwalificeerden de Tsjechen zich voor de play-offs. In deze beslissingswedstrijden werd relatief gemakkelijk afgerekend met Noorwegen. Na een 0-1 overwinning in Oslo was eenzelfde score in Praag ruimschoots voldoende om kwalificatie voor het WK af te dwingen.

De bondscoach

 

Karel Bruckner

Karel Bruckner

Brückner, die te boek staat als een goede schaker, geldt als een tactisch meesterbrein. In zijn eerste jaren als trainer zette hij vaak tot in de late uurtjes spelsystemen en opstelling op een stukje papier en filosofeerde hij urenlang over mogelijke tactieken en spelopvattingen. Als trainer zat hij 25 jaar bij Sigma Olomouc, voordat hij in dienst kwam van de Tsjechische voetbalbond. Aanvankelijk kreeg Brückner de verantwoording over de jeugdelftallen en dat deed hij uiterst bekwaam. Onder zijn leiding pakte Tsjechië in 2000 de zilveren medaille op het EK voor spelers tot 21 jaar. Twee jaar later werd diezelfde ploeg bovendien Europees kampioen.

In 2001 werd Brückner aangesteld als bondscoach en hier kon hij de lijn doortrekken die hij de jaren daarvoor had ingezet. Tijdens de EK-wedstrijd tegen Nederland, in 2004, stonden liefst acht spelers in het veld die enkele jaren eerder nog Europees kampioen geworden waren voor spelers tot 21 jaar.

 

De vedette

 

Pavel Nedved

Pavel Nedved

In de aanloop naar de play-off tegen Noorwegen ging Nedved uiteindelijk toch overstag. Mede dankzij de inbreng van de 33-jarige middenvelder worstelde Tsjechië zich langs de Noren, waardoor het WK lonkt voor Nedved. De vedette van Juventus, die in het verleden speelde voor Dukla Praag, Sparta Praag en Lazio Roma, speelde nog nooit eerder in zijn rijke loopbaan een WK. Hoewel Nedved nog niet met zekerheid wil zeggen dat hij op het WK beschikbaar zal zijn voor zijn land, mag aangenomen worden dat Tsjechië mét Nedved naar Duitsland zal reizen. De ster van het Tsjechische voetbal is klaar voor zijn laatste kunstje.

De verwachtingen

 

Tsjechie

Tsjechie

Ook wanneer Tsjechië in de tweede ronde stuit op Brazilië, hoeven de mannen van Karel Brückner niet te wanhopen. Met haar hechte organisatie en de tactische vondsten van haar oefenmeester hoeft ook Brazilië geen onoverkoombaar obstakel zijn voor de lepe Tsjechen. De kwaliteit is er, de discipline ook. Het toernooi in buurland Duitsland geldt voor de Tsjechen als een halve thuiswedstrijd en is bovendien de laatste kans voor de zogenaamde Gouden Generatie om de kroon op hun loopbaan te zetten. Tsjechië is in Duitsland in ieder geval een team om rekening mee te houden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen