EK-serie: Roemenië hoopt op herhaling van 2000

29 februari 2008, 13:20

Op 7 juni 2008 wordt in Basel het EK voetbal geopend. Vanaf die dag doen 16 landen een gooi naar een plek in de finale, die ruim drie weken later gespeeld wordt in Wenen. In de periode voorafgaand aan dit toernooi stelt FCUpdate.nl alle deelnemende landen aan jullie voor. Deze week in deel 7: Roemenië.

Ook in 2000, toen het EK in Nederland en België gehouden werd, was er een echte 'poule des doods'. Engeland, Duitsland, Portugal en Roemenië moesten onderling uitmaken wie er naar de kwartfinale zouden gaan. Engeland en Duitsland waren de grote favorieten, maar het waren juist de landen die helemaal niets te verliezen hadden (Portugal en Roemenië), die er met de kwartfinaleplaatsen vandoor gingen. Roemenië speelde gelijk tegen Duitsland, won zelfs van Engeland (2-3) en ging tot ieders verbazing door naar de volgende ronde.

De blikvanger: Adrian Mutu

Adrian Mutu wordt door velen gezien als de beste Roemeense voetballer sinds Gheorghe Hagi, de balvirtuoos die Roemenië in 1994 naar de kwartfinale van het WK in de VS leidde. Mutu is de onbetwiste aanvalsleider van de Roemenen en geldt bovendien als een soort talisman voor de nationale ploeg. Het gebeurde in de afgelopen acht jaar immers slechts één keer dat Roemenië een interland verloor, als Mutu een doelpunt maakte. In totaal maakte de inmiddels 29-jarige aanvaller in 59 interlands al 27 doelpunten, een gemiddelde van bijna één op twee.

De oude bekende: Cristian Chivu

2003

2003

Cristian Chivu

Cristian Chivu

Door zijn goede prestaties bij Ajax, AS Roma en Inter is Chivu uitgegroeid tot hét boegbeeld van de Roemeense nationale ploeg. De 27-jarige verdediger is sinds enkele jaren de onbetwiste aanvoerder van het team van coach Victor Piturca.

De bondscoach: Victor Piturca

Momenteel kijken we er al enorm van op als een Roemeense club de tweede ronde van de Champions League bereikt, maar zo'n twintig jaar geleden was dat wel anders. Toen beschikte Steaua Boekarest over een elftal waar heel Europa bang voor was. Tussen 1986 en 1989 bereikten de Roemenen drie keer de halve finale van de Europa Cup I. Eén keer werd de titel gepakt (in 1986), één keer was de ploeg verliezend finalist (1989) en eenmaal was de halve finale het eindstation (1988). Spits van dit elftal was Victor Piturca, de huidige bondscoach van Roemenië. Piturca groeide in die periode uit tot een fenomeen, door in 175 duels 165 goals te maken.

Piturca

Piturca

Piturca keerde vervolgens terug naar zijn oude liefde Steaua Boekarest. Na vier prima jaren bij de club uit de hoofdstad, die in deze periode één keer landskampioen werd, stapte Piturca in 2004 op, na een meningsverschil met de clubvoorzitter. De Roemeense bond rook haar kans en haalde Piturca terug. Het WK van 2006 kwam nog te vroeg voor de Roemenen, maar in de kwalificatiereeks naar het EK van 2008 maakten de Roemenen een prima indruk. Het eindigde als eerste in een groep met Nederland en Bulgarije, waardoor het zich voor het eerst sinds 2000 weer eens kwalificeerde voor een groot eindtoernooi.

De prognose: eerste ronde er uit

Roemenië heeft in 2000 bewezen dat het voor een stunt kan zorgen in een loodzware groep, maar de kans lijkt toch klein dat een dergelijke prestatie er nu opnieuw in zit. Toch zullen de Roemenen een cruciale rol spelen in de groep met Italië, Frankrijk en Nederland, want het is hoogst onwaarschijnlijk dat de ploeg puntloos terug naar Roemenië zal reizen. De ploeg is goed genoeg voor minimaal één stuntje. En gezien de kleine onderlinge kwaliteitsverschillen tussen Nederland, Italië en Frankrijk kan puntverlies tegen Roemenië voor deze landen wel eens de genadeklap betekenen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen