'Premier League gaat minder uitgeven: drie grote clubs stemmen tegen'

29 april 2024, 18:04   Bijgewerkt: 29 april 2024, 19:47
Foto: © Imago

Vanaf het seizoen 2025-2026 zal er een uitgavenbeperking worden ingevoerd in de Premier League, melden diverse Engelse media. Door deze beslissing zou het verschil tussen de best- en minstpresterende clubs in de competitie niet te groot kunnen worden.

Premier League-clubs hebben maandag een voorstel goedgekeurd, waarbij zij in de toekomst een limiet aan uitgaven zullen hebben. Om het voorstel erdoorheen te laten komen, moesten minimaal veertien van de twintig clubs toestemmen. Manchester City, Manchester United en Aston Villa stemden tegen, terwijl Chelsea besloot om niet aan de stemming mee te doen. De keuze van Aston Villa is hierin het meest opvallend, aangezien de club niet het imago heeft van een ‘big spender’.

Artikel gaat verder onder video

Het voorstel gaat niet om specifieke transferbedragen of individuele salarissen, maar betreft de totale kosten die een club maakt voor de hele selectie. Hier horen bijvoorbeeld kosten voor salarissen, kosten voor zaakwaarnemers en transferbedragen (gedeeld door de duur van het spelerscontract) bij. Dit totale bedrag mag waarschijnlijk niet hoger zijn dan een vierenhalfvoud van de tv-gelden van de laagstgenoteerde Premier League-club van dat moment.

Dit seizoen zou dat bedrag omgerekend 546 miljoen euro betreffen, aangezien de laagst genoteerde club zo’n 121 miljoen euro aan tv-gelden krijgt. Chelsea had aan het eerste genoemde bedrag niet genoeg gehad vorig seizoen, toen het onder andere een enorm bedrag aan transfers uitgaf onder Todd Boehly. En ook Manchester City laat het geld graag rollen: in 2023 werden 115 overtredingen van de financiële regels vastgesteld in de periode 2009 tot 2018. Waar Everton en Nottingham Forest punten in mindering kregen na het overtreden van de regels, al dan niet minder vaak, moet City nog op een vonnis wachten.

Volgens het nieuwe voorstel zouden clubs die niet in Europa spelen, maximaal 85% van hun inkomsten mogen gebruiken aan ‘selectiekosten’, terwijl de clubs die dat wel doen, rekening moeten houden met een percentage van 70%. Deze regelingen gaan in vanaf het seizoen 2025/2026. Dat deze ‘spending cap’ er komt, is zeker, maar in juni wordt een beslissing gemaakt over de precieze regels, die dus nog iets kunnen worden aangepast. Als de voorgestelde regels zo blijven, moeten Chelsea en Manchester City aanpassingen gaan maken, zie onderstaande tweet.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Walging om Vinícius Júnior: ‘Hij vraagt altijd om respect van tegenstanders en fans, maar…’

Het Spaanse Sport is niet te spreken over het gedrag van Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior na afloop van de Clásico tussen FC Barcelona (3-2).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen