Verweij: ‘Hij stond op de nominatie om te worden verkocht, maar inmiddels is er twijfel’

6 mei 2024, 11:01
Foto: © De Telegraaf

Ajax boekte zondag een 1-4 overwinning op FC Volendam en opnieuw was er een belangrijke rol weggelegd voor Chuba Akpom. De Engelsman bezorgde zijn ploeg anderhalve week eerder nog een punt tegen Excelsior. Volgens Mike Verweij moet technisch directeur Alex Kroes een ‘lastige knoop’ doorhakken over de zomeraanwinst: na dit seizoen weer verkopen of tóch behouden?

Ajax was afgelopen zomer op zoek naar een concurrent voor Brian Brobbey en toenmalig technisch directeur Sven Mislintat kwam in die zoektocht uit bij een oude bekende: Akpom. De Engelsman had zich in het afgelopen seizoen gekroond tot topscorer op het tweede niveau van Engeland. Ajax telde ruim twaalf miljoen euro voor hem neer en dat zorgde vanzelfsprekend voor hoge verwachtingen. Akpom kwam er onder de eerder dit seizoen opgestapte Maurice Steijn echter niet aan te pas. Daar kwam na het vertrek van Steijn en de aanstelling van John van ’t Schip weliswaar verandering in, maar een basisplaats heeft hij niet kunnen veroveren.

Artikel gaat verder onder video

De grote vraag is dan ook wat Ajax, maar ook Akpom zelf van plan is komende zomer te gaan doen. Doelpunten zijn duur. En daarom ligt er op het bureau van technisch directeur Kroes na FC Volendam - Ajax (1-4) een lastig dossier: Akpom, zo schrijft Ajax-watcher Verweij van De Telegraaf. De 28-jarige Engelsman, die onder aan de Dijk een treffer en een assist achter zijn naam kreeg, stond op de nominatie om te worden verkocht. Maar inmiddels is er twijfel. De statistieken van Akpom liegen er immers niet om. Hoewel hij geen basisspeler is, staat na 34 wedstrijden in alle competities de teller op vijftien doelpunten en twee assists. Elf daarvan maakte hij in de Eredivisie, waarmee hij na Brian Brobbey op de tweede plaats van de Amsterdamse topscorerslijst staat.

Zeven van de elf doelpunten maakte hij als invaller, de overige vier in de zes wedstrijden die hij in de basis startte. Gemiddeld had hij 67,5 minuut nodig om bij een competitiedoelpunt betrokken te zijn, schrijft Verweij. Akpom is dus belangrijk voor Ajax, maar is tegelijkertijd een interessant target voor Engelse clubs op de transfermarkt. De spits kon eerder dit kalenderjaar al terugkeren naar zijn thuisland, maar toen was Ajax (nog) niet bereid om mee te werken aan een vertrek. Duidelijk is dat Akpom meer kan opleveren dan Mislintat bij Middlesbrough neertelde (maximaal 14,3 miljoen euro), omdat hij een home grown player is, oftewel een speler die voor zijn 21e verjaardag minstens drie seizoenen ingeschreven heeft gestaan bij een club. Daarvan moet elke Premier League-club er minimaal acht van in zijn selectie hebben.

Verweij verwacht dat er na de scoringsdrift van Akpom in het shirt van Middlesbrough en zijn ‘productiviteit’ voor Ajax ‘beslist’ Engelse interesse zal komen. Wat Kroes in dat geval beslist, zal mede afhangen van financieel directeur Susan Lenderink, die afgelopen transferzomer op het standpunt stond dat er eerst moest worden verkocht voordat er kon worden gekocht. Akpom is uitermate geschikt om de oorlogskas te vullen, zo klinkt het. De toekomst van Akpom is mogelijk ook afhankelijk van wie er hoofdtrainer wordt in Amsterdam. Mocht Ajax beslissen voor de Engelse trainer Graham Potter te gaan en niet voor de Italiaan Francesco Farioli, dan bloeit Akpom onder de vleugels van een landgenoot misschien nog verder op.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 ‘Ik ben bij Alex Kroes thuis geweest, ik heb hem hoog zitten’

Steun voor Alex Kroes van een oud-speler van Ajax. "Als hij weer structuur kan krijgen in die club, dan gaat hij straks ook als gevierd man naar buiten."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Verkopen, scoort tegen 2 laagvliegers. Heeft Ajax nooit bij de hand gepakt of super belangrijk geweest.

Dug out
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Handelend PUUR vanuit financieel perspectief heeft z’n nadelen. Het eerst verkopen dan kopen maakt je minder flexibel. Een goede deal kun je mislopen. Mislintat werd geacht om geen CL waardige spelers te kopen, maar potentiële spelers met een groot risico op miskopen. Dit leidt tot een glijdende schaal, want de CL loop je dan niet één jaar maar mindere jaren mis, vanwege gebrek aan kwaliteit. Het is de CL waar het geld wordt verdiend! Kijk naar de inkomsten ipv uitsluitend de uitgaven!

Brigges
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wanneer wordt Lenderink eindelijk ontslagen. Die is verantwoordelijk voor de financiële puinhoop en niemand anders.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen