Column: Feyenoord rest niets anders dan doorvechten

Ger
25 oktober 2010, 08:16

Arm, arm Feyenoord. Een passender gedachte valt haast niet te verzinnen voor de Rotterdamse club, die sportief én financieel ongekend zware tijden doormaakt. Zondagmiddag werd een inktzwarte bladzijde bijgeschreven in Eindhoven, waar de Kuipbewoners de grootste nederlaag uit de clubhistorie incasseerden (10-0). Hoe nu verder?

Maandag zal de oefenmeester de door PSV uitgedeelde mokerslag met het clubbestuur bespreken. Tijdens het crisisoverleg in De Kuip moet blijken of alle partijen daadwerkelijk nog genoeg vertrouwen hebben om met elkaar door te gaan. De leiding van Feyenoord stuurde zondag niet aan op een breuk; algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Leo Beenhakker spraken openlijk hun steun voor Been uit. "Dit kan een keer gebeuren, hoe hard het ook klinkt", liet Gudde weten over de vernedering in Brabant.

De beleidsbepalers in Rotterdam zullen beseffen dat een vertrek van Been geen garantie op betere tijden is. Het is immers de vraag of een andere trainer Feyenoord aan een betere klassering kan helpen. Toch valt een breuk niet uit te sluiten; Been zou na een nachtje woelen alsnog uit eigen beweging kunnen besluiten op te stappen. De Rotterdammer zal een uitvoerig gesprek met de spelersgroep en 'mensen die dichtbij hem staan' laten meewegen in zijn conclusie.

Feyenoord richt zich verder op talentvolle spelers uit de jeugdopleiding - een meer waardevolle strategie. Belangrijke kanttekening is echter dat resultaten pas op langere termijn zichtbaar worden. De jongelingen die nu al in de Rotterdamse kern zijn opgenomen, zijn niet allemaal geschikt voor een vaste rol in het eerste elftal. Door de teleurstellende resultaten moeten de talenten zich dit seizoen bovendien in een zeer roerig sportklimaat zien te ontwikkelen.

In het Philips Stadion werd duidelijk dat de club nog een zeer lange weg te gaan heeft om zich opnieuw bij de top in Nederland te voegen. Nog nooit was het verschil tussen PSV en Feyenoord zo groot als zondag, al moet de uitslag wel als incident worden gezien. Bij de Rotterdammers, die inmiddels al twee maanden wachten op een overwinning, ging alles mis wat ook maar mis kon gaan. Feyenoord hield de schade voor rust nog aardig beperkt, maar stortte tijdens de tweede helft volledig in.

Ger Hensen

Redacteur FCUpdate.nl

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen