Nederlandse fanclubs in spanning voor CL-duel

20 februari 2013, 12:00

Nederlandse clubs zijn niet meer actief in de Champions League, maar de wedstrijd tussen Galatasaray en Schalke 04 van vanavond heeft wel een aardig oranje tintje. Niet alleen staan Oranje-internationals Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar tegenover elkaar, Galatasaray en Schalke zijn ook clubs met een flinke achterban in Nederland. FCUpdate.nl blikt vooruit met Galatasarayim en Blau und Weiss Enschede, de Nederlandse supportersverenigingen van de twee ploegen.

De één bestaat al zeventien jaar, heeft driehonderd leden en reist met een volle bus af naar alle thuiswedstrijden, de ander is in 2009 opgericht als voetbalschool en heeft als doelstelling een brug te slaan tussen Nederlandse en Turkse culturen. De Nederlandse fanclubs van Schalke 04 en Galatasaray zijn niet met elkaar te vergelijken, maar hebben één ding gemeen: hun liefde voor een club.

Compleet andere wereld

Blau und Weiss Enschede, de Nederlandse supportersclub van Schalke 04, is een soort uit de hand gelopen hobby. “We hadden nooit verwacht dat het zo groot zou worden”, zegt voorzitter Henny ten Vergert. “Het begon met wat vrienden en familie, inmiddels gaan we met een volle bus naar iedere thuiswedstrijd.” Het ledenbestand telt zelfs een aantal bekende namen. Onder meer voormalig Schalke 04-spelers Youri Mulder, Marco van Hoogdalem, Niels Oude Kamphuis en Rene Eijkelkamp zijn lid.

Ook  Galatasarayim, de Nederlandse fanclub van Galatasaray, is klein begonnen. “We zijn opgericht in een zeer klein lokaal in Alblasserdam waar we één of twee keer per week bijeen kwamen en live wedstrijden bekeken”, vertelt bestuurslid Yasin Ozpinar. “Nu zijn we als fanclub een stap hoger gegaan en huren we drie à vier keer per jaar zalen om feesten te organiseren en hebben we ieder eind van het jaar het jaarlijkse Galatasaray-supportersfeest. Ook verkopen we officiële Galatasaray-producten.”

Zelf gaat Ozpinar, met de andere bestuursleden, nog regelmatig naar duels van zijn favoriete club. “De derby's tegen Fenerbahçe, Besiktas en Trabzonspor bezoeken we altijd. Voor de rest kiezen we wedstrijden uit waarvan wij denken dat ze leuk zijn.”

“Wat gebeurt daar nou?”

Beide Nederlandse fanclubs zullen woensdag aan de buis gekluisterd zijn als Galatasaray en Schalke 04 het in Istanbul tegen elkaar opnemen. Maar met name de Schalke-aanhangers leven tussen hoop en vrees. “Toen de loting bekend werd, was ik heel optimistisch over onze kansen”, geeft Ten Vergert toe. “Maar in de vorm waarin we nu steken denk ik er anders over. We zitten al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen. Belangrijke spelers als Ibrahim Afellay en Kyriakos Papadopoulos zijn geblesseerd, Lewis Holtby is verkocht. Eigenlijk is Michel Bastos, die in de winterstop overkwam van Olympique Lyon, op dit moment het enige lichtpuntje.”

“Verwacht niet veel van Sneijder”

Ozpinar is het wel met Ter Vergert eens dat 'zijn' Galatasaray de betere kansen heeft. “Als je me deze vraag direct na de loting gesteld had, had ik beide teams vijftig procent kans gegeven. Maar gezien de blessures bij Schalke moet ik mijn collega een beetje gelijk geven. Maar laten we niet vergeten dat er van alles kan gebeuren. Duitse ploegen zijn echt gedisciplineerd, ze geven nooit op. Hoe goed Galatasaray ook in vorm is, we moeten niet vergeten dat we tegen een Duitse ploeg spelen. Uitgaande van deze kwaliteiten zal het niet makkelijk zijn voor Galatasaray.”

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen