Ajax verovert landstitel en bezegelt lot Willem II

5 mei 2013, 14:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor het derde jaar op rij en voor de 32ste keer in de clubhistorie is Ajax kampioen van Nederland geworden. De ploeg van succescoach Frank de Boer maakte het karwei zondag in de eigen ArenA probleemloos af. Hekkensluiter Willem II, dat nu officieel gedegradeerd is naar de Jupiler League, werd met 5-0 verslagen.

Die overwinning, nummer 21 van het seizoen, stelde Ajax snel veilig. Al na twaalf minuten zorgde spits Kolbeinn Sigthórsson voor de 1-0, door een voorzet van Ryan Babel met zijn hoofd en schouder achter Willem II-keeper David Meul te werken. Diezelfde Meul hielp de thuisploeg vervolgens een handje door, onder druk van Siem de Jong, een voorzet van Christian Eriksen in eigen doel te werken.

Pas halverwege de tweede helft maakte Viktor Fischer, op aangeven van Ryan Babel, weer een doelpuntje voor Ajax. Siem de Jong maakte er in de slotfase vanuit een hoekschop 4-0 van, invaller Danny Hoesen bepaalde vervolgens de eindstand op 5-0. Voor De Jong was dit zijn vijfde doelpunt in een kampioenswedstrijd van Ajax, na zijn twee treffers in 2011 tegen FC Twente (3-1) en in 2012 tegen VVV Venlo (2-0).

Van de degradatie van tegenstander Willem II zal niemand bij Ajax wakker liggen. De club heeft wat het wilde, namelijk een derde opeenvolgende landstitel. Na een moeizame start van het seizoen en een maximale achterstand van tien punten op toenmalig koploper FC Twente, begin november, is titelprolongatie toch weer een feit. En gezien het spel van de ploeg sinds de winterstop, kan niemand zeggen dat de titel onterecht is. Ajax was ook dit seizoen simpelweg de beste ploeg van Nederland.