Bundesliga: de strijd achter alleenheerser Bayern

Ger
24 januari 2014, 08:30   Bijgewerkt: 23 januari 2014, 17:11

Bayern München ligt op koers om voor de tweede keer op rij de landstitel binnen te halen. De prestaties van de koploper springen bij het grote publiek het meest in het oog, maar in de competitie van onze oosterburen zijn meer interessante facetten voor een leuke tweede seizoenshelft. FCUpdate.nl blikt vooruit op het vervolg van één van de sterkste competities ter wereld, die vrijdagavond met een topwedstrijd van start gaat. 

De hegemonie van Bayern

Josep Guardiola stond afgelopen zomer voor de zware taak om Jupp Heynckes op te volgen bij Bayern München. Heynckes won in zijn laatste jaar bij Bayern alles wat er te winnen viel en liet een zware erfenis na voor zijn opvolger. Die opvolger werd dus Guardiola, die FC Barcelona tot een ware voetbalmachine maakte in zijn periode als trainer in Spanje.

Dat een trainer invloed heeft op een elftal is wel duidelijk. Bayern speelt het tiki-taka van Barcelona gecombineerd met fysieke kracht en scorend vermogen. De resultaten zijn verbluffend. In de competitie staat de club met 44 punten ruim voor op de concurrentie en ook qua doelpuntenproductie zijn de cijfers indrukwekkend, 42 doelpunten voor in zestien wedstrijden. Ook verdedigend zijn de Zuid-Duitsers sterk, met slechts acht tegentreffers.

Vrijdag 20.30: Borussia Mönchengladbach – Bayern München

Het wonder van Berlijn

Als een Nederlandse club promoveert, is lijfsbehoud al een wereldprestatie. In Duitsland ligt dat iets anders, omdat promovendi daar vaker succes hebben gehad. Zo werd FC Kaiserslautern in 1998 kampioen van de Bundesliga, toen het net gepromoveerd was. Ook 1899 Hoffenheim kende in 2008 een superseizoen na promotie. De ploeg stond in de winterstop zelfs bovenaan en bemachtigde uiteindelijk een Europees ticket.

Hertha BSC kan de volgende zijn in dit rijtje. De club uit de Duitse hoofdstad promoveerde naar de hoogste afdeling door de Nederlandse trainer Jos Luhukay. Dat Luhukay niet zomaar een trainer is, was in Duitsland al langer duidelijk, maar toch is de oefenmeester in Nederland nog vrij onbekend. Dat komt omdat de vijftigjarige hoofdtrainer nog nooit een club in zijn thuisland trainde.

Bij Hertha kwam de coach vorig jaar aan het roer en slaagde erin met een recordaantal punten kampioen te worden. Dat het zo goed zou gaan met de Berlijners, mag een verrassing heten. En dus krijgt de Nederlandse coach de complimenten, onder andere van Rummenigge. "Hertha BSC is tot nu toe de grote verrassing. Het is een team dat heel goed begonnen is en ik denk dat dat voornamelijk door één man komt: de trainer die ze hebben. Luhukay verricht heel goed werk", loofde de Bayern-preses de trainer in Duitse media. Hertha staat op een zesde plek en zal dus nog een plaatsje moeten stijgen om direct Europees voetbal af te dwingen. VfL Wolfsburg staat twee punten boven de club uit Berlijn.

Zaterdag 18.30: Eintracht Frankfurt – Hertha BSC

Nederlands eerherstel in de spits

In die wedstrijd tegen Wolfsburg was een andere Nederlander wel succesvol. Bas Dost tekende in de slotfase voor de gelijkmaker en kende in tegenstelling tot De Jong wel een succesvolle invalbeurt. De aanvaller speelde prima in de winterstop en scoorde twee keer in een oefenwedstrijd tegen Vitesse, dat hem vervolgens ook direct wilde inlijven. De transfer naar Nederland ging niet door en Dost wil niets liever dan zichzelf laten zien in dit Bundesliga-seizoen.

Van Klaas-Jan Huntelaar wordt veel verwacht bij Schalke 04. De Nederlander is hersteld van zijn slepende knieblessure en is gretig om na zijn lange blessureleed weer treffers te maken voor zijn werkgever. Schalke heeft de doelpunten van de Oranje-international ook nodig om Europees voetbal binnen te halen. De ploeg staat nu zevende, nog achter promovendus Hertha BSC. Met ex-PSV'er Jefferson Farfan en toptalent Julian Draxler als aangevers moet het Huntelaar lukken om met de Königsblauen de weg omhoog in te slaan.

Vrijdag 20.30: Borussia Mönchengladbach – Bayern München

Zaterdag 15.30: VfL Wolfsburg – Hannover 96

Zondag: 17.30: Hamburger SV – Schalke 04

De baard van Gertjan Verbeek

Hij liet weten zijn baard te laten staan tot zijn ploeg de eerste overwinning boekt. Dat was opmerkelijk, omdat de winterstop net begon. En dus heeft de veelbesproken trainer nu een behoorlijke baard, die hij komend weekend hoopt te scheren. Verbeek won met zijn team op trainingskamp in Spanje maar liefst drie oefenwedstrijden. Grasshoppers, Steaua Boekarest en FC Luzern werden allemaal verslagen. Nürnberg lijkt de perfecte voorbereiding op de seizoenshervatting te hebben gehad en wil komend weekend winnen van Hoffenheim. Voor Verbeek is het hoog tijd voor de eerste zege. In de Bundesliga degraderen de onderste twee ploegen rechtstreeks en speelt de nummer zestien nacompetitie. Verbeek staat gedeeld laatste met elf punten en heeft drie punten minder dan SC Freiburg (veertien punten). Daarboven staan Eintracht Frankfurt (vijftien) en het Nederlands getinte Hamburger SV (zestien).

Zaterdag 15.30: 1. FC Nürnberg – 1899 Hoffenheim

Zondag 17.30: Hamburger SV – Schalke 04

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen