Terugblik: de loodzware maand van FC Twente

Ger
26 februari 2014, 15:59   Bijgewerkt: 26 februari 2014, 16:04

De maand februari vormde voor FC Twente een kritieke periode in de strijd om de hoogste eer in de competitie. Met wedstrijden tegen Heerenveen, PSV, FC Groningen, Vitesse en Feyenoord kon de Enschedese ploeg het seizoen maken of breken. FCUpdate.nl verbleef ruim tweeënhalve week in het spoor van de belangrijkste uitdager van koploper Ajax.

{image[293492][left-half][]}Woensdag 5 februari – Blauw-witte sjaals, mutsen en winterjassen bepalen deze gure avond het beeld op de tribunes van het Abe Lenstra Stadion. Dat het later op de avond ook nog eens gaat regenen, maakt het er voor de toeschouwers bepaald niet aangenamer op. In deze ambiance moet FC Twente de zware tweede maand van 2014 een succesvolle aftrap zien te geven. De ploeg van trainer Michel Jansen speelt tegen Heerenveen een teleurstellende wedstrijd, maar de drie punten gaan wel mee naar Enschede. De 0-2 uitslag is vooral te danken aan Dusan Tadic, die de score opent en de assist voor zijn rekening neemt bij de treffer van invaller Torgeir Børven.

"Een belangrijke overwinning", benadrukt Robbert Schilder na afloop in de catacomben van het stadion. "Als we het lastige programma van deze maand goed doorkomen, is er veel mogelijk. De verschillen op de ranglijst beginnen zich in deze fase van het seizoen af te tekenen." Onttrokken aan het oog van de supporters voeren de spelers van FC Twente na de wedstrijd een opmerkelijke sessie op. Om de spieren deze drukke weken soepel te houden, doet de gang bij de kleedkamers dienst als een geïmproviseerde sportschool. Tadic, Andreas Bjelland, Quincy Promes, Roberto Rosales en Rasmus Bengtsson fietsen op hometrainers en Dico Koppers legt een yogamatje neer om rek- en strekoefeningen uit te voeren.

Zaterdag 8 februari - Er zijn jaren geweest dat FC Twente naar Eindhoven afreisde met het gevoel dat een puntje prima zou zijn. Dat is ditmaal niet het geval. De Tukkers betreden het veld van het Philips Stadion als favoriet, al is coach Jansen op zijn hoede. "PSV zit in een moeizame fase, maar heeft veel goede voetballers. Als het eenmaal loopt kunnen ze prima voetballen", waarschuwde hij daags voor de wedstrijd.

Woensdag 12 februari – Twee bezoeken aan Stadion Euroborg voor een punt. Het is de schamele oogst van FC Twente in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Het duel zou aanvankelijk plaatsvinden op zondag 26 januari, maar arbiter Richard Liesveld constateerde toen dat er te veel ijs op het veld lag, waardoor het te gevaarlijk was voor de spelers om te voetballen. En dat terwijl de selectie van FC Twente al in het stadion aanwezig was. Tweeënhalve week later gaan beide ploegen op herkansing. Het veld is er dan overigens niet veel beter aan toe. De vergelijking met een knollentuin wordt regelmatig gemaakt. "Het is in ieder geval een vooruitgang dat er geen ijs meer op het veld ligt", blijft Jansen vooraf nog positief.

Zaterdag 15 februari – Het thuisduel met Vitesse moet FC Twente op verschillende vlakken weer voldoening gaan schenken. De Tukkers willen uiteraard de kater wegspoelen van het slippertje tegen FC Groningen, maar een zege brengt het verschil met Ajax - dat een dag later in actie komt - tevens terug tot een punt. Als directe concurrent van FC Twente is Vitesse dan bovendien ook weer op afstand gezet. De Enschedeërs slagen met een ruime voldoende voor de klus. De thuisclub is heer en meester en scoort via Luc Castaignos en Tadic. Bij Vitesse legt niet iedereen zich even gewillig neer bij de dominantie van FC Twente. Patrick van Aanholt gaat na een uur over de schreef met een overtreding op Tadic. Het komt de verdediger terecht op een directe rode kaart te staan.

Zondag 23 februari - In de persruimte van de Grolsch Veste hangen twee grote tv-schermen. Op de één is deze zondagmiddag Vitesse - RKC Waalwijk te zien, op de ander Ajax - AZ. Beide duels geven de Twentse burger weinig moed. Met name op het spel van Ajax wordt gereageerd met gezucht en veelbetekenende blikken. De Amsterdammers rollen na Heerenveen ook AZ op en dus loopt de voorsprong van Ajax op FC Twente, dat nog moet beginnen aan zijn topper tegen Feyenoord, op tot zeven punten. Dat kunnen er weer vier worden, maar dan moet Feyenoord verslagen worden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen