Oranje bouwt op Ron Beton: "Alles doen om te winnen"

27 juni 2014, 10:00   Bijgewerkt: 26 juni 2014, 19:00

De smaakmaker van Oranje dit WK is hij niet, die rol is voorbehouden aan goudhaantjes Robin van Persie en Arjen Robben. Maar in de schaduw van beide aanvallers is ook Ron Vlaar bezig aan een fantastisch toernooi. 'Ron Beton' is het slot op de Nederlandse deur en mede dankzij hem geeft de ploeg achterin nauwelijks iets weg. FCUpdate.nl sprak met Vlaar over zijn ontwikkeling, dit WK, de oranje kroeg in Hensbroek en zijn voorbeelden. "Iemand als Jaap Stam was een echte baas in het veld. Daar heb ik enorm veel bewondering voor."

Twee weken geleden, vrijdag 13 juni, begon voor Oranje het WK. Enigszins bevend nam het land plaats voor de televisie, want zou deze jonge ploeg wel kunnen opboksen tegen de wereldkampioen? Hoe de wedstrijd afliep weten we allemaal, maar in de eerste helft kroop Oranje een aantal keer door het oog van de naald. Meerdere keren leek een Spanjaard door te breken, maar telkens weer was daar Ron Vlaar. Hij speelde voor rust verdedigend bijna de perfecte wedstrijd en legde daarmee het fundament voor wat er na rust komen zou.

Ook tegen Australië en vooral Chili speelde Vlaar sterk, als centrale man achterin. Hij oogt robuust, gaat voorop in de strijd en is niet te beroerd om een tegenstander te intimideren of uit te kafferen, zoals Alexis Sanchez ondervond. Toen de aanvaller weer eens om een penalty vroeg, kreeg hij met Vlaar te maken. "Ik vond hem veel duikelen en mekkeren, dat deed Chili tegen Australië ook al. Op een bepaald moment moet je dan een signaal afgeven, dat we dat niet accepteren", zegt Vlaar. En dat signaal afgeven, dat wil Vlaar best. Graag, zelfs.

"Beestachtige, Engelse verdediger"

Met zijn spel oogst Vlaar lof. John van den Brom zei deze week in De Telegraaf dat de oud-speler van AZ en Feyenoord 'een beestachtige, Engelse verdediger' is geworden. "Als deze absolute winnaar kende ik hem niet", sprak hij coach. Het compliment doet Vlaar goed. "Leuk om te horen dat mensen vinden dat ik een goed toernooi speel. Ik ben heel bewust met mijn sport bezig en weet dat ik niet alles even goed beheers. Maar wat ik wel kan, probeer ik zo goed mogelijk te doen. Het gaat lekker, dat klopt, maar het kan altijd beter."

Jaap Stam

Jaap Stam

"Kritiek op speelwijze interesseert me niet"

Met Stam achterin speelde Oranje het WK van 1998, waar het de halve finale haalde. Voor de ploeg van nu lonkt ook iets prachtigs, zeker ook omdat Nederland tot een eventuele halve finale geen uitgesproken favorieten voor de wereldtitel treft. Ook Vlaar heeft het speelschema gezien, maar te ver vooruit wil hij niet kijken. "Je kijkt natuurlijk om je heen en ziet wat er gebeurt dit toernooi, maar wij zijn nu alleen bezig met de wedstrijd tegen Mexico. Op andere resultaten hebben wij geen invloed. Tegen Brazilië hebben we gezien dat Mexico een heel goede ploeg heeft, met fantastische keeper. Om van Mexico te winnen moet weer alles kloppen bij ons."

Feit is dat Oranje probleemloos doorgedrongen is tot de achtste finale, terwijl landen als Engeland, Spanje, Italië en Portugal al thuis zitten. De goede resultaten van de ploeg van coach Louis van Gaal hebben als gevolg dat de Oranjekoorts flink toegeslagen is, het land droomt van een plek in de finale en zelfs de wereldtitel. Vlaar vindt dat mooi. "Het kan snel gaan hè, in twee weken", lacht hij. "Het enthousiasme in het land is mooi, daar krijgen we hier ook dingen van mee. Geweldig dat het land op deze manier achter ons staat. In mijn dorp is bijvoorbeeld een heel oranje café, daar krijg ik soms beelden van door. Daar kan ik van genieten, het maakt me trots."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen