Mexico dankt deelname en succes aan Amerika en América

27 juni 2014, 21:51   Bijgewerkt: 27 juni 2014, 23:15

Op 15 oktober 2013 wist het hele land het zeker: Mexico kon deelname aan het WK 2014 vergeten. De ploeg verloor zijn laatste kwalificatiewedstrijd met 2-1 van Costa Rica en concurrent Panama stond met dezelfde cijfers voor tegen het reeds geplaatste Verenigde Staten, een resultaat dat Mexico uit zou schakelen. FCUpdate.nl blikt terug op de bizarre Houdini-act van de Mexicanen in de kwalificatie en de wederopstanding die de ploeg naar de achtste finale van dit WK gebracht heeft. "Mexico moest een soort América worden."

Kwalificatie afdwingen voor een WK was voor Mexico de laatste jaren een peulenschil. In de CONCACAF-zone, Noord- en Midden-Amerika, is de Verenigde Staten normaal gesproken de enige lastige tegenstander. En aangezien de CONCACAF drie WK-tickets te verdelen heeft, en de nummer vier een herkansing krijgt in de play-offs, hoeft Mexico zich normaal gesproken nergens druk om te maken. De laatste keer dat het land zijn kwalificatiegroep niet wist te overleven was in 1982. El Salvador en Honduras bleken toen net te sterk.

Afgang in het eigen Azteca-stadion

Na 32 jaar leek het voor het WK 2014 weer mis te gaan voor Mexico. Het land kwam een eerste poule met Costa Rica, El Salvador en Guyana moeiteloos door, maar in de finalegroep met zes landen ging het mis. Mexico, de olympisch kampioen van 2012, had na acht duels pas één keer gewonnen. Dieptepunt was een 1-2 nederlaag tegen Honduras, 6 september 2013 in het Azteca-stadion. "De laatste keer dat we een kwalificatiewedstrijd in Azteca verloren hadden, was in 2001", zegt Adolfo Diaz Perez, journalist van het Mexicaanse La Afición.

Vooral spelers uit de Mexicaanse competitie

Nu, ruim acht maanden later, is alles anders. Mexico is op het WK, speelt goed en staat in de achtste finale tegen Oranje. De ploeg die in de kwalificatie Panama niet op eigen kracht voor kon blijven, kan zich zondag voegen bij de beste acht landen ter wereld. "De wedstrijd tegen Costa Rica was het keerpunt", vertelt Diaz Perez. "De Mexicaanse bond zag in dat het zo niet verder kon. We hadden in korte tijd drie verschillende bondscoaches gehad, maar de bond besloot nog één keer veel geld te investeren. In de Mexicaanse competitie was Club América dat seizoen heel succesvol, het speelde het beste en mooiste voetbal en werd kampioen. En dus wilde de bond dat team kopiëren. De nationale ploeg van Mexico moest een soort América worden."

Peralta is één van de totaal zes spelers uit de Mexicaanse competitie die vermoedelijk in de basis starten tegen Oranje. Drie van die zes staan onder contract bij América, waaronder oud-PSV'er Francisco Rodriguez. De zes spelers uit de Mexicaanse liga vormen een hechte ploeg met gelouterde profs als Andrés Guardado (Valencia), Giovani dos Santos (Villarreal) en oud-AZ'er Hector Moreno (Espanyol). Die avond in oktober in Costa Rica is al lang vergeten, dankzij Amerika en América kan Mexico weer lachen. En kansloos is de ploeg zeker niet tegen Oranje, verwacht Diaz Perez. "Geloof mij: het gaat een mooie wedstrijd worden. Daar ben ik van overtuigd."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen