Van Breukelen: "Krul deed het zo ontzettend goed"

Ger
7 juli 2014, 09:56

Hans van Breukelen vestigde in 1988 zijn naam als penaltykiller in de door PSV van Benfica gewonnen Europa Cup 1-finale en in de succesvolle EK-finale van Oranje. Wat Tim Krul zaterdag tegen Costa Rica deed, leek sterk op de optredens van de oud-international. Volgens Van Breukelen gaat de vergelijking echter mank.

"Ik vond dat Krul het veel overtuigender deed dan ik toen. Geweldig hoe Louis van Gaal en Frans Hoek hier mee om zijn gegaan", zegt Van Breukelen in De Telegraaf. "Een groot verschil is natuurlijk dat Krul speciaal als penaltykeeper in het veld is gekomen. Dat is een unieke wissel en typisch voor Van Gaal, die altijd bezig is het toeval zoveel mogelijk uit te sluiten. Als ik hoor van Krul dat ze hier al die weken aan hebben gewerkt en dat niet alleen de keepers maar ook de penaltynemers zich optimaal hebben voorbereid, dan vind ik dat fantastisch. Ik wil nooit meer horen dat een penaltyserie een loterij is. Alles wat je kans vergroot om een penaltyserie te winnen, moet je aangrijpen."

"Hij deed het zo ontzettend goed. Veel beter dan ik. Wat Krul doet, is elk mogelijke kans aan te grijpen om ervoor te zorgen dat de penalty minder goed wordt genomen. Hij probeert de penaltynemer langer te laten wachten, probeert hem uit zijn concentratie te halen en vervolgens maakt hij zich op de doellijn zo ongelofelijk groot, dat die penaltynemer wel bij zichzelf moet denken 'ik moet die penalty wel heel goed nemen, anders kan de keeper erbij.' Vervolgens zit hij gewoon vijf keer in de goede hoek en stopt hij twee ballen. Dat is mij nooit gelukt."

"Cillessen hoeft zich ook geen zorgen te maken over zijn status als penaltykeeper", stelt Van Breukelen. "Tot 2004 stond Edwin van der Sar te boek als penaltyschlemiel en daarna als penaltykiller met als hoogtepunt in 2008 de Champions Leaguefinale die hij in een strafschoppenreeks wint voor Manchester United. Ook voor Cillessen kan er nog veel veranderen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen