"Noteer maar: Guus zorgt ervoor dat we naar EK gaan"

29 oktober 2014, 14:55

Guus Hiddink maakte vandaag (woensdag) de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de interlands tegen Mexico (12 november) en Letland (16 november) bekend. De bondscoach van Oranje liet geen grote namen vallen, maar liet onder meer Georginio Wijnaldum, Erik Pieters, Jeremain Lens, Rafael van der Vaart en Daryl Janmaat buiten de selectie. Leo Beenhakker vindt het een prima gang van zaken en denkt dat het wel goed komt met onze nationale trots.

Hiddink opteerde voor Ron Vlaar, Jetro Willems, Memphis Depay en Ricardo van Rhijn, in plaats van de bovengenoemde absenten. "Over die personele wisselingen kan ik niet veel kwijt, want ik zie die jongens niet iedere week voetballen. Maar in Zeist lopen er vakmensen rond onder leiding van Guus, en het is hun taak die selectie te vormen. Als coach moet je dan mensen teleurstellen; anderen geef je vertrouwen", zegt Beenhakker tegen VI over het selectieproces.

De voormalig bondscoach (13 interlands) weet hoe het werkt. "Je houdt altijd vast aan een bepaalde kern. Daaromheen kunnen er wat wisselingen plaatsvinden, omdat ze uit vorm zijn, last hebben van een blessure of met iets anders rondlopen. Ik vind het bijvoorbeeld niet zo gek dat de resultaten nu wat tegenvallen. Na zo'n eindtoernooi gebeurt er nogal wat met een speler. Wat dat betreft zijn het soms net mensen. Als je zes weken met de pacemaker op honderd hebt gelopen, kun je daarna wat terugvallen", vergelijkt Beenhakker.

Beenhakker wijst met zijn vinger naar Duitsland, waar volgens hem hetzelfde gaande is. "Onze Weltmeister had moeite met Polen (2-0 nederlaag, red.) en Ierland (1-1), terwijl ook Spanje met 2-1 onderuit ging tegen Slowakije. Dat al die gasten kunnen voetballen is geen punt van discussie, maar je kunt weleens een terugslag hebben. En het is een wet zo oud als het voetbal zelf: het resultaat telt. Ook voor een bondscoach. Ze nemen je niet aan op je mooie blauwe ogen, maar met een bepaalde verwachting. Als je niet presteert, word je daarop afgerekend", weet Don Leo.

Oranje staat door twee nederlagen in drie wedstrijden al zes punten achter op IJsland en Tsjechië. Desondanks stelt Beenhakker dat het wel goed komt met het Nederlands elftal: "Dat mag je gerust noteren: Guus blijft gewoon aan en zorgt ervoor dat wij naar het EK gaan."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen