"Cillessen moet al die penalty-statistieken vergeten"

20 januari 2015, 08:47

Het zou bijzonder interessant zijn als Feyenoord komende zondag een strafschop krijgt in de Klassieker tegen Ajax. De Rotterdammers faalden al vijf keer achter elkaar vanaf elf meter, terwijl Ajax-doelman Jasper Cillessen nog nooit in zijn carrière een penalty wist te keren. Hij kreeg er al 24 om de oren en dat biedt dus weinig perspectief voor volgende strafschoppen.

"Bij mij gaan die ballen altijd tussen de palen", zei Cillessen al eens. Hij houdt zich vast aan het volgende gegeven: hoe langer het duurt, hoe dichterbij het moment van een gestopte penalty komt.

"Statistisch gezien komt het moment dat ik er een pak, steeds dichterbij", aldus de doelman van Ajax in het Algemeen Dagblad.

Cillessen houdt zich vast aan Edwin van der Sar, zijn grote voorbeeld. Bij de voormalig topkeeper duurde het ook een poos voordat hij een strafschop wist te stoppen. Na negentien penalty's slaagde Van der Sar erin. "En opeens was Edwin toen een penaltykiller", zei Ajax-coach Frank de Boer eerder dit seizoen. "Jasper moet al die statistieken vergeten", voegt oud-doelman Piet Schrijvers toe. "Normaal gesproken is een penalty een goal, alles wat je pakt is dan meegenomen."

Schrijvers deed altijd wel onderzoek naar de penaltynemers. "Ik wist altijd wel welke spelers ze bij de tegenstander namen en vaak ook hoe. Kwestie van bijhouden, maar als je een penalty strak in de hoek schiet, is het altijd raak. Ikzelf deed altijd een klein stapje naar links om de rechterhoek iets groter te maken. Dook ik altijd in die hoek. Als ze dan toch niet ver genoeg mikten, had ik 'm. Maar ze schoten ook wel eens door het midden, waarbij ik die bal dan met de punt raakte. Je moet ook geluk hebben. Jasper moet zichzelf blijven en zich niet druk maken. Dan komt het wel goed."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen