Bijna de hele klas van 2011 is nu doorgebroken

25 maart 2015, 21:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In de zomer van 2011 schreef een prachtige ploeg historie in Servië. Het Nederlands elftal onder 17 werd Europees kampioen, voor het eerst in de historie, door de leeftijdsgenoten van Duitsland in de finale met 5-2 te verslaan. Nu ook de carrière van Anass Achahbar eindelijk in de lift zit, is bijna de hele klas van 2011 doorgebroken. FCUpdate.nl pakt de basisspelers van de memorabele finale erbij.

Doelman: Boy de Jong

De selectie van Oranje onder 17 in 2011 puilde uit van de kwaliteit, zelfs op de bank, maar in het doel was de keuze karig. Boy de Jong, destijds doelman van Feyenoord, was de vaste eerste keeper op het EK. Hij vertrok vorig seizoen uit Rotterdam-Zuid en tekende een contract bij PEC Zwolle, als derde keeper. Hij heeft de top van Nederland, in tegenstelling tot vrijwel al zijn ploeggenoten uit 2011, nog lang niet in zicht.

Linksback: Jetro Willems

Oranje onder 17 2011

Oranje onder 17 2011

Centrale verdediger: Karim Rekik

Het eerste doelpunt van Oranje onder 17 op het EK werd in 2011 gemaakt door Karim Rekik, de verdediger maakte de 0-1 in de groepswedstrijd tegen Duitsland (0-2). Tijdens het EK was Rekik nog speler van Feyenoord, na het toernooi maakte hij de overstap naar Manchester City. Sinds 2013 speelt hij op huurbasis voor PSV en in maart 2014 mocht hij debuteren in het Nederlands elftal.

Centrale verdediger: Terence Kongolo

Oranje onder 17 2011

Oranje onder 17 2011

Rechtsback: Daan Disveld

Als aanvoerder was Daan Disveld de eerste die, na de gewonnen finale tegen Duitsland, de beker in ontvangst mocht nemen. Toch is uitgerekend hij één van de weinige spelers die is blijven steken in zijn ontwikkeling. Disveld was tijdens het EK speler van NEC en dat is hij nog steeds, maar aan voetballen komt hij weinig toe. Komende zomer mag hij, hoogstwaarschijnlijk, transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

Linkermiddenvelder: Yassin Ayoub

Na het EK van 2011 braken beroerde tijden aan voor Yassin Ayoub. De middenvelder van FC Utrecht, weggestuurd uit de opleiding van Ajax, moest door achtereenvolgens hartproblemen en een beenbreuk jaren wachten op zijn doorbraak. Sinds hij fit is, gaat het echter hard. Ayoub is inmiddels een vaste waarde bij FC Utrecht en lijkt, vier jaar na zijn geweldige optreden op het EK onder 17, klaar voor een volgende stap.

Aanvallende middenvelder: Tonny Vilhena

Oranje onder 17 2011

Oranje onder 17 2011

Rechtermiddenvelder: Kyle Ebecilio

Evenals teamgenoot Rekik verruilde Kyle Ebecilio de jeugd van Feyenoord op jonge leeftijd voor die van een Engelse club. Ebecilio trok naar Arsenal, hij deed dit al een jaar voor het zo succesvolle EK in Servië. Tijdens dat EK zal Arsene Wenger ongetwijfeld gedacht hebben dat hij goud in handen had, want Ebecilio maakte er drie en werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Nu, een kleine vier jaar later, ziet het leven van de middenvelder er heel anders uit. Arsenal liet hem naar FC Twente gaan, waar hij dit seizoen regelmatig bankzitter is. Ebecilio kwam deze jaargang meerdere keren in botsing met coach Alfred Schreuder.

Vleugelspeler: Nick de Bondt

Een bijna vergeten speler in het succesvolle team van Oranje uit 2011 was Nick de Bondt. De aanvaller speelde in Servië alle wedstrijden en had een aanzienlijke bijdrage aan het succes. Na het toernooi verruilde hij Vitesse voor Ajax, maar in Amsterdam bleef een doorbraak uit. In 2014 stapte hij transfervrij over naar Go Ahead.

Spits: Anass Achahbar

Oranje onder 17 2011

Oranje onder 17 2011

Vleugelspeler: Memphis Depay

Een groot deel van de basisploeg uit 2011 heeft al geroken aan of gespeeld in het Nederlands elftal, maar slechts twee spelers maken op dit moment deel uit van de Oranje-selectie. Dat zijn twee PSV'ers, Jetro Willems en Memphis Depay. De conclusie is te rechtvaardigen dat Depay, van alle spelers uit 2011, het meest ver is in zijn ontwikkeling. Hij scoorde al op een WK, twee keer zelfs, en neemt PSV bij de hand in de titelrace. In de finale tegen Duitsland op het EK maakte Depay de belangrijke derde Nederlandse goal, waardoor Oranje ging rusten met een 3-2 voorsprong. Kongolo en Ebecilio tilden de score daarna, na rust, naar 5-2.

De overige selectiespelers van Nederland op het EK onder 17 van 2011 waren Michael Chacón, Danzell Gravenberch, Thom Haye, Joris van Overeem, Nathan Aké, Peter Leeuwenburgh en Menno Koch

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen