In beeld: de eerste periode van John Heitinga bij Ajax

17 juni 2015, 15:16   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Helemaal beklonken is het nog niet, maar het staat zo goed als vast dat John Heitinga weer voor Ajax gaat spelen. Hiermee keert een echte Ajacied terug in de Amsterdam ArenA, want de verdediger doorliep de gehele jeugdopleiding en speelde tussen 2001 en 2008 in het eerste elftal. FCUpdate.nl blikt aan de hand van zes foto's terug op deze eerste periode van de inmiddels 31-jarige Heitinga bij Ajax.

[photo,90210,left,]

In augustus 2001 maakte Heitinga zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Dat deed hij in het hol van de leeuw, namelijk in de Rotterdamse Kuip. Hier is de toen 17-jarige Heitinga te zien in duel met Pierre van Hooijdonk.

[photo,90209,left,]

Twee keer werd Heitinga landskampioen met Ajax. De eerste keer was in zijn debuutseizoen, 2001/2002, de tweede en laatste keer in 2004. Dat jaar was Heitinga een vaste waarde. Op de foto viert de verdediger feest met de schaal in zijn hand, in het gezelschap van onder meer Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart.

[photo,90211,left,]

Na de landstitel in 2004 brak een magere periode aan voor Ajax. Nationaal greep het telkens naast de landstitel en ook internationaal volgde de ene teleurstelling de andere snel op. Hier treurt Heitinga nadat zijn ploeg door FC Kopenhagen is uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League, seizoen 2006/2007.

[photo,90212,left,]

De laatste hoofdprijs die Heitinga met Ajax pakte was de KNVB Beker in 2007. In de spannende finale werd AZ na strafschoppen verslagen. Dit was de basiself van Ajax in de eindstrijd, met naast Heitinga onder meer Klaas-Jan Huntelaar, Jaap Stam, Wesley Sneijder, Gabri, Thomas Vermaelen en Edgar Davids.

[photo,90213,left,]

Geëmotioneerd neemt Heitinga in 2008 afscheid van het Ajax-publiek na zijn laatste officiële wedstrijd, thuis tegen FC Twente. Het werd geen gedroomd afscheid, want de Amsterdammers kwamen niet verder dan 0-0 tegen de Tukkers en grepen daardoor naast een plek in de voorronde van de Champions League.

[photo,90215,left,]

Met Ajax greep Heitinga in zijn laatste seizoen naast de hoofdprijzen, maar individueel viel hij wel in de prijzen. De verdediger werd verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar en ontving uit handen van Jaap Stam de Gouden Schoen. Hierna vertrok Heitinga naar Atlético Madrid, dat zo'n tien miljoen euro voor hem op tafel legde. Via Everton, Fulham en het Duitse Hertha BSC keert hij nu weer terug op het oude nest in Amsterdam.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen