Bundesliga: jacht op Bayern München is geopend

14 augustus 2015, 10:12

Met een thuiswedstrijd tegen Hamburger SV opent Bayern München vandaag (vrijdag) het seizoen in de Bundesliga. De afgelopen drie jaar werd Bayern kampioen van Duitsland en alles minder dan een vierde titel op rij zou een enorme teleurstelling zijn voor de ploeg van coach Josep Guardiola. Maar de concurrentie ruikt bloed, het put moed uit de slot van het vorige seizoen én de onrust rond de positie van diezelfde Guardiola. FCUpdate.nl blikt vooruit op de competitie, waarin Nederlandse spitsen hoge ogen hopen te gooien.

Goed, beter, best. In de eerste maanden van het seizoen 2014/2015 stond er geen maat op Bayern München. De ploeg voetbalde geweldig en van de eerste zeventien competitieduels won het er veertien en speelde het er drie gelijk. In deze zeventien wedstrijden kreeg Bayern slechts vier doelpunten tegen. Er stond geen maat op de rode machine van coach Guardiola, maar na de winterstop kwam de klad erin. In de tweede seizoenshelft presteerden Borussia Mönchengladbach (39 punten) en VfL Wolfsburg (35) beter dan Bayern, dat 'slechts' 34 punten pakte in zeventien duels. Bovendien was er onrust in München, wat onder meer leidde tot het vertrek van arts Hans-Wilhelm Müller Wohlfahrt. In de halve finale van de Champions League bleek FC Barcelona veel te sterk, bovendien werd in de halve eindstrijd van de DFB Pokal verloren van Borussia Dortmund.

Nieuwe spitsen uit Nederland

De mindere resultaten van Bayern in de tweede helft van het seizoen 2014/2015 geven de concurrentie moed, al waren er aanwijsbare redenen voor. Zo was er een waslijst aan geblesseerden en onder meer Franck Ribéry en Arjen Robben, twee spelers die normaliter het verschil kunnen maken, ontbraken in de beslissende fase van het seizoen. Maar de clubleiding wist genoeg en vond het tijd om de portemonnee te trekken. Met Arturo Vidal wist Bayern één van de beste middenvelders op de Europese velden binnen te slepen, bovendien werd Braziliaans international Douglas Costa voor zo'n dertig miljoen euro weggeplukt bij Shaktar Donetsk. Twee topaankopen, die ervoor moeten zorgen dat Bayern zijn grip op de Bundesliga niet verliest. Daar tegenover staat het vertrek van clubicoon Bastian Schweinsteiger, hij koos voor een avontuur bij Manchester United.

De concurrentie zat vanzelfsprekend ook niet stil, al gebeurde in Duitsland tot dusver een stuk minder op de transfermarkt dan in bijvoorbeeld Engeland. De grootste aankoop van VfL Wolfsburg is aanvaller Max Kruse, die volgens Duitse media zo'n dertien miljoen euro kostte. Hij kwam over van Gladbach, dat op zijn beurt Josip Drmic van Bayer Leverkusen haalde als nieuwe spits. Datzelfde Leverkusen raakte ook middenvelder Gonzalo Castro kwijt, aan Borussia Dortmund. Daar tegenover staat de komst van de Chileen Charles Aránguiz.

Robben voert Oranje-achttal aan

Bayern blijft de baas in nieuwe seizoen

De mindere resultaten van Bayern in de tweede helft van het seizoen 2014/2015 en de onrust rond coach Guardiola, die deze maand liet weten dat hij zijn aflopende contract in de Allianz Arena nog niet wil verlengen, geven de concurrentie hoop. Bovendien kan VfL Wolfsburg moed putten uit de wedstrijd om de Duitse Supercup, waarin het de landskampioen na strafschoppen versloeg. Toch is het verschil in kwaliteit, vooral in de breedte, tussen Bayern en de concurrentie nog altijd dusdanig groot dat een wisseling van de wacht niet voor de hand ligt. Als Wolfsburg erin slaagt om spelmaker Kevin de Bruyne te behouden, zal het met Bayer Leverkusen wel de belangrijkste uitdager van Bayern worden. Schalke 04 en Borussia Dortmund herstellen zich enigszins van het teleurstellend verlopen seizoen 2014/2015 en heroveren hun posities in de subtop.

Top vijf volgens FCUpdate.nl

1. Bayern München

2. Bayer Leverkusen

3. VfL Wolfsburg

4. Schalke 04

5. Borussia Dortmund

In de Tweede Bundesliga grossiert het van grote, gerenommeerde clubs. Toch slaagden twee relatief kleine clubs, FC Ingolstadt 04 en SV Darmstadt 98, erin om te promoveren. Met name de promotie van Darmstadt was bizar te noemen, want deze club was een jaar eerder vanuit de derde klasse in de Tweede Bundesliga beland. Ook Ingolstadt speelde tot enkele jaren geleden op het derde niveau en dobberde daarna jaren vrij anoniem in de middenmoot van de Tweede Bundesliga. Beide clubs vallen met hun bescheiden faciliteiten wat uit de toon in de prestigieuze Bundesliga en hebben een klein wonder nodig om het hoofd boven water te houden. De laatste plek onder de rode streep wordt voor 1.FC Köln, Hamburger SV heeft ditmaal geen Houdini-act nodig.

Degradanten volgens FCUpdate.nl

16. 1.FC Köln (play-offs)

17. FC Ingolstadt 04

18. SV Darmstadt 98

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen