Cruijff snapt meerjarige contracten bij Ajax en PSV niet

11 januari 2016, 08:54

Johan Cruijff kan maar weinig begrip opbrengen voor het feit dat PSV en Ajax respectievelijk coach Phillip Cocu en scout Henk Veldmate meerjarige verbintenissen voorgeschoteld heeft. "Langjarige contracten voor personen die bezig zijn met de prestatie van vandaag is een verzachtende omstandigheid die niet binnen het proces past", zegt de voormalig international in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

PSV is met Cocu mondeling akkoord over een contract tot medio 2019, Ajax heeft Veldmate voor zes jaar vastgelegd. Daar snapt Cruijff maar weinig van. "Omdat beide functies direct aan de prestatie gekoppeld zijn. De betrokkenen moeten daarom vooral scherp worden gehouden en mogen geen moment verslappen", aldus de legendarische nummer 14. "Cocu doet het uitstekend bij PSV, bovendien staat als oud-speler zijn betrokkenheid bij de club buiten kijf. Waarom dan toch een langjarig contract? Zo wordt een probleem gecreëerd dat geen probleem is. Hetzelfde met Veldmate bij Ajax."

"Toen ik coach bij Barcelona was, hanteerde ik een methode die prima werkte", herinnert Cruijff zich nog. "De scout kreeg een basissalaris en een premie als een door hem voorgedragen talent door de hoofd opleiding goed werd bevonden. Haalde zo'n jongen de A-selectie, dan volgde een extra premie. Zo hield je op een simpele manier de scout scherp binnen een omgeving waarin door iedereen iedere dag gepresteerd moet worden."

De meerjarige contracten vindt Cruijff een voorbeeld van zijn standpunt dat veel beslissingen in het huidige voetbal niet stroken met de essentie van topsport. "Dat wil niet zeggen dat de betrokken directeuren en commissarissen geen verstand van zaken hebben, wel is er sprake van een andere manier van denken. Een tegenstelling die binnen het topvoetbal veel problemen in de hand werkt."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen