Achtergrond: Juventus laat zien wat veerkracht inhoudt

Jw
25 april 2016, 18:59   Bijgewerkt: 25 april 2016, 19:22

Andrea Pirlo werd gemist. Er waren geen nieuwe sterren aangetrokken. Het elftal ontbrak simpelweg klasse. Deze uitspraken werden rondom september en oktober gedaan over Juventus. Inmiddels is het april en werd de Italiaanse topclub vandaag opnieuw met groot machtsvertoon kampioen van het laarsland. In Engeland gleed titelhouder Chelsea volledig af na een slechte start, maar Juventus liet zien wel over een indrukwekkende portie veerkracht te bezitten.

Het is een merkwaardig seizoen voor Juventus. De kampioen begon met vier opeenvolgende landstitels op zak op desastreuze wijze aan het nieuwe voetbaljaar. De Oude Dame won slechts één duel uit de eerste zes competitiewedstrijden, waarmee het bijna een negatief clubrecord uit 1962 had geëvenaard. Op 28 oktober stuurde een nederlaag tegen Sassuolo de ploeg zelfs naar een twaalfde plaats in de Serie A, elf punten verwijderd van de koppositie.

Ook Patrice Evra (34) sprak over 'respect voor het shirt' en beschuldigde zijn teamgenoten ervan niet volledig toegewijd te zijn. De sfeer leek verpest, maar dit bleek hét moment te zijn waarop Juventus werd wakker geschud. Een ommekeer brak aan.

Trainer Massimiliano Allegri besloot in deze periode over te stappen op het voor Juventus zo bekende 3-5-2 systeem, waarna een indrukwekkende opmars werd ingezet. Juventus won 24 van de 25 wedstrijden in de Serie A en verspeelde alleen tegen Bologna (0-0) punten. Napoli was met topscorer Gonzalo Higuaín lange tijd op weg naar de landstitel, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen de machine uit Turijn. In de onderlinge kraker met Juventus werd de ambitieuze club uit Zuid-Italië definitief opzij gezet. Simone Zaza scoorde in de 88ste minuut het enige doelpunt, waarna het voor Italië al min of meer duidelijk was dat Juventus de vijfde landstitel op rij niet meer uit handen zou geven.

Door de overwinning van AS Roma op het moegestreden Napoli (1-0) werd de titel vandaag zonder te spelen binnen gehengeld. Daarmee wordt de comeback van Juventus terecht beloond. In de Champions League reikten i Bianconeri vorig jaar nog tot de finale, maar dit jaar was Bayern München na een verlenging in de achtste finales net iets te sterk. Juve kan het seizoen echter nog altijd afsluiten met een fraaie dubbel. In de finale van de Coppa Italia, het Italiaanse bekertoernooi, is AC Milan op 21 mei de tegenstander.

En volgend seizoen? Dan wordt de lat hoger gelegd door Allegri. "Volgend jaar moeten we ons volledig richten op het winnen van de Champions League", zo eiste de succesvolle Italiaan afgelopen weekend al na de zege op Fiorentina. Aan de mentaliteit lijkt het in elk geval niet te kunnen liggen.

Door: Jan-Willem Struik

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen