Over de grens: supergoals, protest, titelkoorts en gekkenhuis

2 mei 2016, 16:53

Wat was het een heerlijk voetbalweekend. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook over de grens. Alsof de spannende ontknopingen in de diverse competities nog niet genoeg waren, regende het schitterende doelpunten, bizarre incidenten en mooie successen. FCUpdate.nl loopt, zoals op iedere maandag in deze rubriek, een rondje langs de velden.

Wat een lekkere goals

{image[299490][right-half][]}Er werden in het weekend meerdere supergoals gemaakt en wij willen er graag twee uitlichten. Ten eerste de ongelofelijke treffer van Paris Saint-Germain, dat vrijdag met 4-0 van Stade Rennes won. Het openingsdoelpunt werd gemaakt door voormalig Ajacied Maxwell en alles aan deze goal was werkelijk schitterend. Er ging een reusachtige aanval en een heerlijk passje met buitenkantje voet van Zlatan Ibrahimovic aan vooraf, maar de afronding van Maxwell was misschien nog wel het mooist. De Braziliaanse linksachter schudde eerst een verdediger af met een soepele lichaamsbeweging, deelde daarna een lekkere panna uit en schoot de bal vervolgens hard met zijn chocoladebeen, via de onderkant van de lat, in de verre kruising. Genieten!

Genieten was ook het doelpunt van New York City FC tegen Vancouver Whitecaps. Twee vedettes lieten zich zien: Andrea Pirlo met een heerlijke trap uit een corner, David Villa met een fraaie volley na een slim blok van een collega.

Onrustig bij Dortmund en Arsenal

{image[309850][left-half][]}Bij twee voetbalgrootmachten in het Europese voetbal hing afgelopen zaterdag een beetje een raar sfeertje. Bij Arsenal organiseerden de fans protestacties tegen het feit dat The Gunners sinds 2004 niets meer dan een figurant zijn in de titelrace in de Premier League. De aanhang van de Noord-Londense topclub is het beu en liet dat onder meer merken met spandoeken, gezang en pamfletten met de tekst 'Time for change'. Arsene Wenger, al sinds 1996 de manager van Arsenal, verliest aan krediet en moet het steeds meer ontgelden. Hoe lang blijft hij nog aan het roer staan in het Emirates Stadium?

In het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund keerden de fans zich tegen hun eigen aanvoerder. Er is namelijk een heuse transfersoap gaande in Duitsland, omdat er hardnekkige geruchten zijn over een overstap van Mats Hummels naar de rivalen van Bayern München. Eerder maakten Robert Lewandowski en Mario Götze al deze pikante transfer en het zou veel pijn doen bij de fans op steile Gelbe Wand als Hummels ook naar de concurrent verkast. Dat de verdediger zichzelf aangeboden zou hebben bij Bayern, noemde hij overigens 'de grootste onzin ooit'.

Oranje boven

{image[309795][right-half][]}Scorende Nederlanders in het buitenland, het is altijd mooi. Om te beginnen met Yanic Wildschut, die als invaller tweemaal voor Wigan Athletic scoorde tegen Blackpool FC (0-4 winst) en daarmee een groot aandeel had in de promotie van zijn werkgever naar het Championship. Klaas-Jan Huntelaar vond het net dit weekend ook, hij maakte namens Schalke 04 twee goals tegen Hannover 96 (1-3 winst). Steven  Berghuis liet zich ook zien, als invaller droeg hij met een assist een steentje bij aan een bijzondere comeback van Watford tegen Aston Villa (3-2). De laatste twee treffers van Troy Deeney vielen in blessuretijd. Verder was Robin van Persie tot twee keer toe voor Fenerbahçe trefzeker tegen Gaziantepspor (3-0 winst) en verschenen Stefano Denswil en Ruud Vormer allebei op het scoreformulier bij Club Brugge, dat met 3-1 van Racing Genk won. Nog meer mooi 'Nederlands' nieuws was dat AS Roma-coach Luciano Spalletti zondag bekendmaakte dat Kevin Strootman maandag voor het eerst sinds 25 januari 2015 weer eens in de basis staat in de Serie A. Een mooie beloning voor de zo geplaagde middenvelder.

Bayern en Leicester geen kampioen, Basel wel

{image[309842][left-half][fans supporters publiek]}Bayern München is bijna in alles goed, maar met kampioen worden in eigen huis heeft de Duitse topclub het toch lastig. Sinds het jaar 2000 is de voetbalreus er niet in geslaagd om zich in de eigen Allianz Arena tot kampioen te kronen. De afgelopen jaren illustreren deze gang van zaken: in 2013 en 2014 werd de titel buitenshuis gegrepen, in 2015 pakte Bayern de titel door een resultaat bij een ander duel en zaterdag werd er onverwacht met 1-1 gelijkgespeeld tegen Borussia Mönchengladbach. Nu kan de kampioensklus geklaard worden op bezoek bij Ingolstadt, maar het is voor Bayern toch jammer dat het feestje waarschijnlijk niet gebouwd kan worden met 70.000 fans. Naast Bayern slaagde Leicester City er ook nog niet om kampioen te worden, wegens een 1-1 remise bij Manchester United. De stuntploeg kan vanavond (maandag) alsnog de titel grijpen, als Tottenham Hotspur niet bij Chelsea wint.

FC Basel liet wel zien hoe je kampioen wordt in eigen huis, dankzij een 2-1 overwinning op FC Sion pakte de club van bankzitter Jean-Paul Boëtius de negentiende landstitel in de clubhistorie. Het is alweer het zevende (!) kampioenschap van Zwitserland op rij voor Basel, dat daarmee veel complimenten en respect verdient. Door de prijs is de Zwitserse topclub zeker van Champions League-voetbal. In Duitsland wist Bayer Leverkusen zich te kwalificeren voor het miljoenenbal. Overigens werd Viktoria Plzen voor de vierde keer in de clubhistorie kampioen van Tsjechië.

Gekkenhuis in Duitsland, België, Turkije en Oekraïne

{image[309816][right-half][]}Het voetbalweekend stond bol van de incidenten. Onder meer in Duitsland, België, Turkije en Oekraïne was het raak. Bij onze oosterburen werden zaterdag maar liefst 530 personen aangehouden wegens ongeregeldheden rond de streekderby in de Bundesliga tussen SV Darmstadt 98 en Eintracht Frankfurt. 159 fans moesten naar het politiebureau, twaalf kregen een proces-verbaal. Bij de burenruzie waren overigens geen fans welkom wegens eerdere wanordelijkheden en het is wel weer gebleken waarom deze maatregel getroffen werd.

In België ging het los na de wedstrijd tussen Antwerp en Eupen (0-0), die beiden door het onderlinge gelijkspel naast de titel grepen in de Tweede Klasse. Het ging er echt flink aan toe: de politie moest zelfs een waterkanon moest inzetten, toen Antwerpse raddraaiers het vak van de bezoekers uit Eupen opzochten.

Beelden van de ongeregeldheden:

In Turkije liep het bij het duel tussen Karabukspor en Elazigspor ook nogal uit de hand. Een fan kwam met wapens het veld op en kreeg onder meer een Nigel de Jong-achtige karatetrap te verduren.

Tot slot was het ook een dolle boel bij het beladen treffen tussen Shaktar Donetsk en Dynamo Kiev (3-0):

Door: Koen Jans

[photo,97586,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen