"We vinden allemaal dat Ajax in de CL thuishoort"

18 mei 2016, 10:58

In meerdere opzichten is het mislopen van het kampioenschap een flinke klap voor Ajax. Het dreunt dan ook nog flink na bij Edwin van der Sar, directeur van de Amsterdamse topclub. De voormalig goalie beseft dat de Ajacieden nu alles op alles moeten zetten om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken.

Van der Sar was dit seizoen voorzitter van het technisch hart en klankbord bij de jeugdopleiding en zal over een half jaar officieel benoemd worden tot algemeen directeur. Een speerpunt voor hem wordt de positie van Ajax in Europa verbeteren. "Te laag", vindt Van der Sar de huidige positie. "De afgelopen jaren hebben we in Europa absoluut ondermaats gepresteerd. Dat is frustrerend. Vooral de uitschakeling door Rapid Wien in de voorronde van de Champions League was een enorme klap. Ik zie nóg voor me hoe tijdens de rust in Wenen, bij een 2-0 voorsprong, om me heen op de tribune de duimpjes omhoog gingen. Zo van: Dat zit wel goed. Het werd alsnog 2-2 en in Amsterdam verloren we zelfs. Die klap dreunde lang na bij iedereen", zegt de directeur tegen Voetbal International.

Van der Sar draait er niet omheen: "We vinden allemaal dat Ajax in de Champions League thuishoort. Nu moeten we opnieuw de voorronde in, helaas", aldus de oud-keeper, die na het vertrek van Frank de Boer op zoek moet naar een nieuwe trainer die een hecht team weet te smeden. "De meest succesvolle ploegen in Europa zijn al een tijdje bij elkaar. Daar zie je een mix van ervaring, hardheid, gogme en talent. Zodra een dergelijke ploeg op elkaar is ingespeeld, komen de resultaten", weet Van der Sar.

Voortborduren op de stabiliteit van de selectie van het afgelopen seizoen, met wellicht wat kwaliteitsinjecties. Dat wordt het devies in Amsterdam. "Bij Ajax hebben we dit seizoen de meerwaarde van Nemanja Gudelj gezien. Hij begon wat onwennig, maar vanaf het moment dat Nemanja in zijn kracht kon voetballen kwamen zijn specifieke kwaliteiten naar boven. En kijk naar de stabiliteit van spelers als Jasper Cillessen, Joël Veltman en Davy Klaassen. Naar dat niveau kunnen de wat jongere spelers óók toegroeien als ze blijven. Het streven is dus om de belangrijke spelers binnenboord te houden. Met waar mogelijk een versterking", besluit Van der Sar.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen