De rapportcijfers van het Nederlands elftal tegen Ierland

28 mei 2016, 12:31   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Als de wedstrijd tegen Ierland een voorbode is van de komende jaren van het Nederlands elftal, dan staan er magere tijden voor de deur voor Oranje. De ploeg van Danny Blind bakte er vrijdagavond tegen Ierland, dat wel naar het EK gaat, namelijk erg weinig van. Hoewel Luuk de Jong met een rake kopbal in de slotfase een nederlaag voorkwam, zijn de rapportcijfers laag uitgevallen voor de spelers van Oranje. 

Jasper Cillessen: 6

Cillessen had niet heel veel te doen tegen de Ieren. Het zal de doelman van Ajax dan ook steken dat hij toch een tegentreffer incasseerde. De doelman van Ajax keerde bij de 1-0 nog wel - in samenwerking met Vincent Janssen - de inzet van John O'Shea. In de rebound werkte Shane Long de bal alsnog achter de grabbelende Cillessen.

Joël Veltman: 5,5 

Veltman speelde bij Ajax meerdere seizoenen in het hart van de verdediging, maar op die positie leverden zijn optredens regelmatig kritiek op. Als rechtsback kwam hij de voorbije voetbaljaargang beter uit de verf. Ook bij Oranje lijkt Veltman zich op die plek te moeten richten, al gaf hij tegen Ierland niet bepaald zijn visitekaartje af.

{image[310378][right-half][]}Jeffrey Bruma: 5,5

Bruma is bij PSV een gewaardeerde kracht in de laatste linie, maar op topniveau komen toch vooral de gebreken van de verdediger aan het licht. Het was slordig en ongeïnspireerd, zoals trouwens vrijwel alle Oranje-internationals acteerden. Het was veelzeggend dat de Ieren ook niet goed speelden, maar wél op voorsprong kwamen.

Virgil van Dijk: 4

Van Dijk werd bij Southampton uitgeroepen tot beste voetballer van het voorbije seizoen, maar in het shirt van Oranje viel de verdediger zwaar tegen. De meest in het oog springende fout van de oud-speler van FC Groningen was bij de treffer van Ierland uit een hoekschop, die hij ook al onnodig had weggegeven. Van Dijk liet zich daarbij kinderlijk eenvoudig aftroeven door O'Shea.

{image[310393][right-half][]}Jetro Willems: 6 

Bij de defensieve kracht van Willems worden nogal eens vraagtekens gezet. De rechtsback compenseert zijn mindere punten echter met zijn aanvalsdrang. In Dublin gaf Willems zoals het voorbije seizoen zo vaak het geval was bij PSV, een zuivere voorzet op invaller Luuk de Jong, die doelman Darren Randolph met een kopbal kansloos liet.

Riechedly Bazoer: 5

Bazoer brak in korte tijd door bij Ajax, maar heeft nog veel stappen te zetten. Dat werd ook duidelijk op het veld in Dublin, waar de middenvelder nagenoeg onzichtbaar was. Gezien zijn jonge leeftijd (19) is Bazoer vanzelfsprekend nog niet de man die Oranje bij de hand hoort te nemen, maar zijn aandeel in deze oefenpot was wel heel beperkt.

Georginio Wijnaldum: 5

Wijnaldum was de voorbije maanden één van de weinige lichtpuntjes in een voor Newcastle United dramatisch verlopen seizoen. De roemruchte Engelse club degradeerde onlangs uit de Premier League. Wijnaldum viel desondanks regelmatig in positieve zin op, maar bij het Nederlands elftal wist Wijnaldum zich niet aan de malaise te onttrekken.

Kevin Strootman: 6,5

Strootman vierde na ruim twee jaar vol blessureleed zijn rentree in het Nederlands elftal. Bij afwezigheid van Arjen Robben, Wesley Sneijder en Daley Blind mocht de middenvelder van AS Roma direct de aanvoerdersband dragen. Strootman probeerde zijn stempel op het spel te drukken, maar hij was een roepende in de woestijn. Om hem heen maakten de andere Oranje-internationals een ongeïnspireerde indruk.

{image[310382][right-half][]}Quincy Promes: 5 

Het Nederlands elftal kon de afgelopen jaren rekenen op topaanvallers als Robben en Robin van Persie. Inmiddels is de kwaliteit bij Oranje ook in voorste linie flink afgenomen. Quincy Promes maakte tegen Ierland duidelijk allerminst een stevige bouwsteen voor de toekomst te zijn. Zijn acties leverden slechts zelden rendement op.

Vincent Janssen: 5

Janssen wist tegen Ierland geen moment op te vallen in offensief opzicht. Dat had ook te maken met de slechte aanvoer vanaf de flanken. Memphis Depay en Quincy Promes werden geen moment gevaarlijk. Een alleszeggende statistiek: Oranje kwam slechts twee keer in de eerste helft in het Ierse strafschopgebied. Kansen leverde dat niet op.

{image[310376][right-half][]}Memphis: 3,5 

Memphis Depay beleefde een tegenvallend eerste seizoen bij Manchester United. Tegen Ierland liet de vleugelspeler zien nog lang niet op de weg terug te zijn. Memphis leed meer balverlies dan dat hij voorzetten afleverde. Na een uur spelen had bondscoach Blind wel genoeg gezien en haalde hij de ex-PSV'er naar de kant.

Steven Berghuis: 6

Berghuis werd verrassend door Blind als laatste toevoeging bij de Oranje-selectie gehaald. De vleugelspeler kwam dit seizoen slechts 222 minuten voor Watford in actie in de Premier League, allemaal als invaller. Berghuis bracht als vervanger van Memphis in het laatste half uur wat meer elan in Oranje, maar echte kansen bleven uit.

Marco van Ginkel: 6

Van Ginkel verscheen twintig minuten voor tijd binnen de lijnen als vervanger van Strootman, die uit voorzorg geen volledige wedstrijd afwerkte. De middenvelder bloeide de afgelopen maanden op in het shirt van PSV en ook in het Nederlands elftal deed hij tegen Ierland naar behoren mee.

Bas Dost en Luuk de Jong kwamen als invallers niet lang genoeg in actie om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen